Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Składniki: 35 g zmielonych na mąkę pistacji, 50 g mąki pszennej, 45 g masła, żółtko, 60 g cukru.
Wykonanie: składniki mieszamy i wyrabiamy na ciasto, następnie foliujemy i chłodzimy przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, ciastem wyklejamy nasze foremki, ponownie chłodzimy 15 minut, po tym czasie pieczemy 180 stopni z termoobiegiem przez 15 minut. Studzimy.
Owoce leśne
Składniki: 300 g leśnych owoców i 80 g cukru.
Wykonanie: owoce zasypujemy cukrem do momentu, aż puszczą soki i chłodzimy.
Sos waniliowy
Składniki: 250 ml śmietanki 30%, dwa żółtka, jedno jajko, 40 g cukru i pół laski wanili.
Wykonanie: śmietankę łączymy z cukrem, jajami i rozciętą laską wanili. Gotujemy w kąpieli wodnej do momentu powstania sosu, nieustannie mieszając rózgą nasze składniki. Gdy sos będzie gęstniał, miskę schładzamy w wodzie z lodem, mieszając zastygający krem. Do naszych babeczek wkładamy odsączone owoce i na górę delikatnie nakładamy waniliowy sos. Dekorujemy świeżymi owocami i kruszoną bezą.