Za kotletami rybnymi nigdy nie przepadałem. Ale przy okazji krótkiego urlopu w Kołobrzegu miałem przyjemność uczestniczyć w robieniu kotletów z dorsza. Są wyśmienite.
Kotlety z dorsza
Pół kg dorsza, 10 dag boczku, 1 jajo, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka siekanej pietruszki, 5 dag tartej bułki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.
Wykonanie:
Z oczyszczonej i umytej ryby wyjąć ości, ściągnąć skórę. Mięso przepuścić przez maszynkę razem z boczkiem. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać do ryby razem z jajkiem, tartą bułką i przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
Masę dobrze wyrobić, dodać posiekaną natkę, sól, pieprz czarny i ziołowy. Formować średniej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce, smażyć na oleju, tak by były złote i chrupiące.
Ziemniaki wyszorować, nie obierać, przekroić na połówki, posolić, posmarować olejem, obsypać kminkiem, upiec. Podawać z kotletami i sałatką z pomidorów, papryki, cebuli i ogórków. Albo z kiszoną kapustą.
Jak to smakuje? Dorsz ma pyszne mięso, mięso, dodatek boczku jeszcze podbija jego smak, kotlety są delikatne, aromatyczne. Można je także podawać na zimno. Z sosem czosnkowym lub koperkowym.