Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

10 czerwca 2023 r.
12:14

Nasz przepis na niedzielny obiad: bryzol, cynaderki, eskalopki

(fot. zdjęcie ilustracyjne/Pixabay)

Kto pamięta chleb ze śmietaną i cukrem, czops, cynaderki i smażoną mortadelę? W PRL te dania były hitem. Z tamtego czasu w jadłospisach gdzieniegdzie przetrwały cynaderki, fasolka po bretońsku i forszmak. Oraz flaki w Piaskach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wspominając największe hity kuchni z czasów PRL, nie możemy pominąć słynnych piaseckich flaków, których recepturę opracował Ryszard Sieczkarz, jeden z kilku najwybitniejszych szefów kuchni tamtego czasu.

Na jego danie przyjeżdżali goście z całej Polski. – Ojciec miał swój patent. Flaki gotował na rosole ze szpondrem, dodawał do nich kawałki cielęciny, serwował je z odrobiną masła – opowiadała mi Jaga Sieczkarz. Od tamtego czasu tyle lat minęło, a po flaki w Piaskach ustawia się kolejka. W menu piaseckiego „Rarytasu” znajduje się także słynny czops. Ale zaczynamy od dania pod nazwą bryzol.

Bryzol wołowy

Składniki: po 15 dag wołowiny bez kości na porcję, sól, mąka, olej, masło, 20 dag pieczarek, zielona pietruszka.

Wykonanie: mięso rozbić na pół centymetra. Naciąć nożem w kilku miejscach, żeby poprzecinać błony. Uformować okrągłe bryzole, posolić i oprószyć mąką. Obsmażyć na złoty kolor, zmniejszyć ogień, dodać masło i dosmażyć. Pieczarki pokroić w ćwiartki, usmażyć na złoto, dosmażyć na maśle. Kłaść na bryzole, posypać zieloną pietruszką. Podawać z frytkami.

Kolejne słynne danie przetrwało w lubelskiej restauracji „Przystań”.

Cynaderki z „Przystani”

Składniki: 1,5 kg nerki cielęcej, 20 dag cebuli, 15 dag tłuszczu, 8 dag mąki, szklanka śmietany, 1 g pieprzu, 1 g majeranku.

Wykonanie: nerki dokładnie wypłukać w kilku wodach, wymoczyć w mleku, jeszcze raz opłukać. Zalać zimną wodą i gotować. Miękkie wyjąć i pokroić w talarki. Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu, cebuli, mąki, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i zalać nereczki. Dodać pieprz, sól, majeranek, poddusić, rozprowadzić śmietaną. Podawać z kaszą, ziemniakami i surówkami sezonowymi.

A teraz kierunek Piaski i restauracja „Rarytas”.

Czops po piasecku

Czops to jedno z najbardziej zagadkowych dań z tamtego czasu. Czasem błyśnie w menu wytwornych polskich restauracji pod postacią czipsów benedyktyńskich; dwóch kawałków steku wieprzowego smażonych z szynką, miodem i czosnkiem lub czopsów baranich. To potężne kotlety, obkładane ziołami, czosnkiem i przyprawione pieprzem.

O czopsach opowiadał mi Kazimierz Mirosław, wybitny kucharz z Lublina, który jako pierwszy posługiwał się krakowskim reprintem książki Stanisława Czernieckiego „Compendium Ferculorum”. – Robiłem czopsy jagnięce, delikatniejsze w smaku. Tajemnica czopsów polega na tym, że im mniej przy nich „majstrować”, tym lepsze – opowiadał mi mistrz Mirosław. Smażył je na węglowej kuchni, na ostrym ogniu, bardzo krótko, tak by mięso było w środku soczyste i różowe.

Czopsy jadano przed wojną nawet na śniadanie. Oto propozycja śniadania skromnego, z „Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej. W jego skład wchodziły: perduty w sosie cebulowym, czops barani, kartofle paille ( rodzaj bardzo cienkich frytek) i sery.

Eskalopki

Składniki: 4 plastry sznyclówki cielęcej, masło, ogórek kiszony, sól, pieprz, mąka pszenna, smalec.

Wykonanie: kotlety rozbić na dość cienkie plastry, posolić, popieprzyć. Masło i ogórek pokroić w słupki, układać na brzegu każdego kotleta, częściowo zwinąć i znowu położyć masło i ogórek i tak powtórzyć aż do całkowitego utworzenia roladki. Każdy eskalopek obtoczyć w mące i smażyć na smalcu na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać masło i jeszcze chwilę podsmażyć. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i koniecznie z surówką ze świeżych warzyw.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą według Ryszarda Sieczkarza

Składniki: 80 dag fasoli białej, 50 dag kiełbasy zwyczajnej w naturalnym jelicie, 15 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag cebuli, 2 dag mąki, 9 dag koncentratu pomidorowego, 2 dag kilo, 2 g papryki.

Wykonanie: fasolę opłukać, zalać na noc zimną, przegotowaną wodą, aby napęczniała i zostawić w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie, w miarę potrzeby uzupełniając ilość wody wrzątkiem. Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu, maggi, cebuli, lekko ją zarumienić, rozprowadzić wywarem z fasoli, dodać koncentrat pomidorowy. Sosem zalać ugotowaną fasolę, dodać sól i paprykę do smaku. Kiełbasę opłukać, pokrajać w kostkę, podgrzewać partiami z fasolą. Podawać z ziemniakami.

Forszmak

Składniki: 30 dag szynki i polędwicy, korzeń pietruszki, 2 plastry selera, pół puszki groszku, 20 dag fasolki szparagowej, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, słodka mielona papryka, pieprz, sól, ziele ang., listek laurowy.

Wykonanie: wszystkie składniki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka. Na patelni usmażyć na smalcu marchewkę i seler, dodać cebulę, wędlinę, następnie groszek, fasolkę szparagową, listek i ziele. Chwilę odparować nadmiar wody, na koniec włożyć ogórek. Chwilę jeszcze poddusić. Z płaskiej łyżki mąki i smalcu przygotować złotą zasmażkę, zagęścić forszmak, konsystencję dopasować do własnych wymagań. Doprawić pieprzem, słodką papryką. Ostrożnie z solą. Wyłożyć do flaczarki, posypać natką pietruszki i kawałkami fasolki. Podawać z pieczywem.

Gicz cielęca duszona

Składniki: 3 kg giczy cielęcej z obciętym kolankiem, 3 dag soli, 2 dag mąki, 10 dag smalcu, 10 dag cebuli, 10 dag marchwi, 5 g czosnku.

Wykonanie: gicz umyć, oczyścić z wierzchniej błony, wyporcjować. Cebulę i marchew oczyścić, zetrzeć na drobnej tarce. W starych jarzynach otoczyć mięso i pozostawić na godzinę. Następnie gicz osolić i oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą. Podlać wodą i powoli udusić do zupełnego rozklejenia tkanki chrzęstnej. Przed wykończeniem dodać roztarty z solą czosnek, zagotować i odstawić. Wydawać z kością. Podawać z ziemniakami, marchewką, buraczkami, brukselką, kalafiorem i surówkami sezonowymi.

A teraz kolejny klasyk, czyli mielony. Świetne mielone jadłem wielokrotnie w Karczmie Piastowskiej w Niemcach

Mielony z Niemiec

Składniki: 25 dag schabu, 25 dag łopatki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag słoniny, 1 cebula, 1 jajko, 1 kajzerka, mleko, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso z boczkiem zemleć w maszynce. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę, bułkę namoczoną w mleku, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i w jajku, usmażyć na słonince na złoto. Podawać z młodymi ziemniakami i buraczkami lub zamiast buraczków z groszkiem zasmażanym z marchewką.

Wątróbka wieprzowa sauté według Ryszarda Sieczkarza

Składniki: 1 kg wątróbki, 1 g pieprzu, 2 dag mąki, 10 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag masła, 2 dag soli.

Wykonanie: wątróbkę przy myciu dokładnie oczyścić z krwinek, osączyć. Pokroić skośnie w plastry, oprószyć pieprzem, mąką, smażyć z obu stron na silni rozgrzanym tłuszczu. Solić po usmażeniu. Nie dosmażać do końca. Podawać z ziemniakami i cebulą duszoną, pieczarkami, rydzami i innymi grzybami oraz surówkami i jarzynami z wody. A teraz najbardziej wytworne danie, serwowane w restauracjach PRL, danie z admirałem Nelsonem w tle.

Zrazy po nelsońsku

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 4 cebule, 1 kg ziemniaków, 10 dag suszonych grzybów, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski. Wołowinę pokroić w cienkie plastry, rozbić ręką, obsmażyć na maśle z olejem. Posolić po zdjęciu z ognia. Ziemniaki pokroić w grube plastry, obgotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w plastry. Do rondla przelać tłuszcz, na którym smażyły się zrazy. Układać warstwami cebulę, ziemniaki i zrazy. Zalać wywarem spod grzybów, dorzucić pokrojone grzybki, podlać śmietaną w zapiec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

PLS 1. LIGA SIATKARZY: W meczu kolejki PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała na wyjeździe z BKS Visłą Proline 0:3

PZL Leonardo Avia Świdnik gorsza od BKS Visły Proline Bydgoszcz

W spotkaniu 22. kolejki PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała z BKS Visłą Proline Bydgoszcz 0:3

Gdzie w Lublinie na dobre sushi? Odpowiedź znajdziesz tutaj
RANKING
galeria

Gdzie w Lublinie na dobre sushi? Odpowiedź znajdziesz tutaj

Sushi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. W Lublinie również można zjeść dobre sushi. Gdzie? Podpowiadamy w naszym rankingu.

Paweł Tetelewski jeszcze nie zdołał odmienić gry MKS FunFloor Lublin. Może uda mu się to w kolejnym sezonie, kiedy będzie mógł sam dobrać sobie zawodniczki do współpracy?

MKS FunFloor Lublin po wysokiej porażce z Zagłębiem może zapomnieć o mistrzostwie Polski?

Na złoty medal mistrzostw Polski w Lublinie czeka się już od 2020 roku. To naprawdę długo biorąc pod uwagę, że przed złotą erą Zagłębia, Lublin był w miarę regularnie stolicą polskiego szczypiorniaka. Najdłuższa przerwa miała miejsce na początku poprzedniej dekady, kiedy złote medale najpierw powędrowały do Lubina, a później do Gdyni.

"Nowoczesna medycyna ma leczyć holistycznie i kompleksowo". Sprzęt trafił do poradni ortopedycznej WOMP
galeria

"Nowoczesna medycyna ma leczyć holistycznie i kompleksowo". Sprzęt trafił do poradni ortopedycznej WOMP

Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy w Lublinie ciągle się rozwija. Właśnie trafił do niego nowoczesny sprzęt, który pozwoli na rozszerzenie profilaktyki ortopedycznej.

Tyran De Lattibeaudiere (z piłką) skompletował double-double

PGE Start Lublin rozczarował w Wałbrzychu i wysoko przegrał z Górnikiem

Rywalizacja sąsiadów w tabeli okazała się bardzo jednostronna. Duża w tym wina koszykarzy PGE Startu, którzy na południu Polski byli zaskakująco bezradni. Ostatecznie lublinianie przegrali w Wałbrzychu z Górnikiem Zamek Książ 72:87.

Samochód, którym podróżowała para trafił na lawetę, a mężczyzna i kobieta w ręce policji

Ich dwoje w małym autku. Za obojgiem wystawiono listy gończe

Niewielki czterokołowiec marki Ligier Nova jechał wężykiem, więc rzucił się w oczy policjantom. Okazało się, że za kierownicą siedzi pijany i... poszukiwany listem gończym 43-latek. Za jego pasażerką list gończy również został wystawiony.

Muzyczne rodeo w Zgrzycie
koncert
14 lutego 2025, 18:00

Muzyczne rodeo w Zgrzycie

Pull The Wire to załoga z Żyrardowa, która zdobywa coraz większą popularność na scenie alternatywnej. Słyną z niezwykle energetycznych koncertów. Najbliższa okazja, żeby ich zobaczyć na żywo nadarzy się 14 lutego (piątek) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt.

Prezydent podpisał ustawę ustanawiającą Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy AK

Prezydent podpisał ustawę ustanawiającą Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy AK

Prezydent Andrzej Duda podpisał w czwartek ustawę o ustanowieniu Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Armii Krajowej. Święto obchodzone będzie 14 lutego, w rocznicę przekształcenia Związku Walki Zbrojnej w AK.

Kto wyremontuje boisko przy SP 31? Miasto otworzyło oferty
Lublin

Kto wyremontuje boisko przy SP 31? Miasto otworzyło oferty

Miasto szuka wykonawcy, który zajmie się remontem boiska wielofunkcyjnego oraz bieżni przy Szkole Podstawowej nr 31 w Lublinie. W przetargu wpłynęło pięć ofert.

PZL Leonardo Avia Świdnik zagra w czwartkowy wieczór w Bydgoszczy

PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe z BKS Visła Proline Bydgoszcz

PZL Leonardo Avia Świdnik dzisiaj zagra w Bydgoszczy z Visą Proline. Zawody rozpoczną się o godz. 20.30 i obejrzymy je w stacji Polsat Sport 3.

Nastolatka pędziła audi. Uciekła policji do lasu

Nastolatka pędziła audi. Uciekła policji do lasu

Przesadziła z prędkością, ale do kontroli zatrzymać się nie chciała. Gdy policjanci w końcu dotarli do kierującej audi, wyszło na jaw, czemu podjęła próbę ucieczki.

Grypa w natarciu. Tak dużo chorych, że zaczyna brakować leków

Grypa w natarciu. Tak dużo chorych, że zaczyna brakować leków

Wysoka liczba zachorowań na grypę powoduje, że lokalnie mogą występować problemy z dostępnością leków z oseltamiwirem, stosowanych w leczeniu grypy - poinformował w czwartek w Sejmie wiceminister zdrowia Marek Kos. Ministerstwo Zdrowia wydaje więc zgody na sprowadzanie tych leków z zagranicy.

Remontu doczeka się m.in. ulica 4 Pułku Piechoty Wojska Polskiego

Rząd sypnął milionami na drogi. Jakie remonty w powiecie puławskim?

Znamy już pełną listę inwestycji, które otrzymają dotacje z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg. Do samorządów powiatu puławskiego trafi ponad 27 mln zł. Najwięcej z tej sumy otrzymają Puławy, które dostały wsparcie na trzy zadania w tym na kompleksową przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty.

Papież Franciszek

Papież Franciszek jest chory. To nie jest tylko przeziębienie

Papież Franciszek ma zapalenie oskrzeli. W celu kontynuowania swojej aktywności, w piątek i sobotę będzie przyjmować gości na audiencjach w Domu Świętej Marty, gdzie mieszka - poinformował w czwartek Watykan. Dzień wcześniej papież mówił, że zmaga się z "silnym przeziębieniem".

IMiGW ostrzega: Wieczorem i nocą w Lubelskiem będzie ślisko

IMiGW ostrzega: Wieczorem i nocą w Lubelskiem będzie ślisko

Alert wydany dzisiaj po południu przez Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej dotyczy całego województwa lubelskiego. Według prognoz na drogach i chodnikach może występować oblodzenie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium