Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 listopada 2005 r.
9:56
Edytuj ten wpis

Czulent

Kiedy pewien Żyd wrócił do domu z wesela, zapytano go, jakie było jedzenie. Odpowiedział: Gdyby zupa była tak gorąca jak wino, a wino tak stare jak kurczak, a kurczak tak tłusty jak panna młoda, byłoby to nadzwyczajne jedzenie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Dziś chciałbym zaproponować Państwu czulent. Żydowską potrawę, która doskonale smakuje i którą na pewno zajadał się Sztukmistrz z Lublina. Najpierw przepis, potem troche teorii.

Składniki

½ kg cebuli
gęsi lub kaczy smalec
1 kg mięsa wołowego
1 kg fasoli czerwonej lub Jaś
1 kg marchewki
1 główka czosnku
1 kg pęczaku lub kaszy perłowej
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
4 jajka
naturalny rosół

Wykonanie

Cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę w grube plastry podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić. Obsmażyć mięso pokrojone w kostkę gulaszową. Następnie w dużym żeliwnym garnku lub brytfannie rozgrzać tłuszcz, ułożyć składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, podsmażoną cebulę, obsmażone i przyprawione mięso oraz czosnek i przysypać całość przepłukaną kaszą. Posolić, doprawić, na wierzchu ułożyć surowe jajka (w całości). Wszystko zalać niewielką ilością rosołu. Naczynie przykryć i włożyć do pieca. Piec w niewysokiej temperaturze, aż kasza wchłonie płyn, ok. 3-4 godziny, w razie potrzeby uzupełniając rosół. Podawać z kiszonkami.

Bete'awon!

O czulencie

Czulent tradycyjnie podawany jest na południowy posiłek w Szabat. W związku z religijnym zakazem pracy, a więc i gotowania, w sobotę, potrawę przygotowuje się w piątek wieczorem i trzyma przez dobę w ciepłym piecu, dawniej zwanym szabaśnikiem, lub w duchówce, wyjmując ją dopiero na sobotnią kolację.

O potrawach koszernych

Aby w ogóle mówić o potrawach koszernych należy najpierw wyjaśnić znaczenie samego słowa "koszerny". Otóż koszerny (po hebrajsku "nadający się", "stosowny", "dobry") to dozwolony do użytku lub spożycia zgodnie z surowymi religijnymi zasadami dietetycznymi, określanymi hebrajskim terminem kaszrut (oznaczającym "odpowiedniość", "zdatność"), należącymi do najstarszych i najtrwalszych elementów kultury żydowskiej. Formuła koszerności ma źródło w żydowskich wymogach dietetycznych opisanych w Torze, a polega na przestrzeganiu zasad przygotowywania i spożywania jadła w sposób rytualnie czysty w odróżnieniu od jedzenia określanego mianem trefnego (hebr. trefa lub w jidysz treif; (dosłownie "rozszarpanego"; wywodzi się to od przykazania, aby nie jadać zwierząt, które zostały rozszarpane przez inne)), czyli "nieczystego", niezgodnego z żydowską tradycją. Początki tych formuł wywodzą się z przepisów higienicznych, uzasadnionych w upalnych pustynno-tropikalnych warunkach, gdzie istniała konieczność oddzielania poszczególnych produktów żywnościowych dla ochrony ich przed psuciem i w konsekwencji w celu zapobieżenia zatruciom.

Zgodnie z nakazami kuchni koszernej nie wolno spożywać razem potraw mięsnych i drobiowych z mlecznymi, używa się też oddzielnych naczyń, garnków i patelni do ich przygotowywania i zastawy i sztućców do ich spożywania. Przepisy koszerności określają też gatunki mięs, które mogą być spożywane (zakazane, czyli trefne jest m.in. mięso wieprzowe, wielbłądzie, królicze i mięso zająca); zwierzę powinno też zostać zabite zgodnie z prawem żydowskim. Rytualny ubój znany jest pod nazwą shechitah, a osoba, która trudni się takim ubojem nazywana jest shochet. Metoda uboju jest szybka: głębokie cięcie wykonane za pomocą doskonale naostrzonego ostrza bez nacięć czy jakichkolwiek nierówności. Metoda ta jest bezbolesna i powoduje utratę świadomości w przeciągu dwóch sekund; powszechnie uznawana jest za najbardziej humanitarną. Dodatkową zaletą shechitah jest zapewnienie szybkiego i całkowitego odpływu krwi, co jest niezbędne w celu uczynienia mięsa koszernym (Tora zakazuje konsumpcji krwi, ponieważ w niej zawiera się życie zwierzęcia). Dodatkowo, celem odsączenia lub odparowania pozostałej krwi, mięso moczy się przez pół godziny, następnie soli, a po godzinie płucze w zimnej wodzie; alternatywnym sposobem jest opiekanie nad ogniem.

Shochet nie jest zwykłym rzeźnikiem; musi to być człowiek pobożny, dobrze znający prawo żydowskie, szczególnie dotyczące kaszrutu. W mniejszych, odosobnionych społecznościach rabin i shochet często był jedną i tą samą osobą.

Owce, bydło, kozy i zwierzyna płowa są koszerne, ale mięso wołowe powinno pochodzić z przedniej części zwierzęcia. Potrawy mleczne i rybne oraz wino i inne alkohole również muszą być koszerne. Ryba jako symbol płodności stanowi popularną potrawę żydowskiej kuchni rytualnej, ale koszerne są tylko te ryby, które mają łuski i płetwy (węgorze oraz skorupiaki takie jak homary, ostrygi, krewetki, mięczaki jadalne i kraby są zakazane). Z jajek za koszerne uznawane są wyłącznie jaja ptaków, które tradycja żydowska zezwala spożywać, a więc ptactwa domowego (ptactwo dzikie jako pożywienie jest w większości zakazane). Niedozwolone są przy tym jaja zarodnikowe.

Obecnie większość społeczeństwa żydowskiego żyjąca według norm świeckich traktuje zasady kaszrutu bardziej jako narodowe tradycje kulinarne niż nakaz religii. Ortodoksyjne zasady ulegają też modyfikacji: współcześnie rabini nadzorujący produkcję żywności dodatkowo zwracają uwagę na stosowane środki chemiczne, konserwanty oraz wartość odżywczą i zdrowotną produktów.

Nie istnieje nic takiego jak "pożywienie w koszernym stylu". Koszerność nie jest stylem gotowania. Jedzenie orientalne też może być koszerne, jeżeli zostało przygotowane zgodnie z prawem żydowskim. Z kolei tradycyjne, aszkenazyjskie dania żydowskie takie jak khishes, bagels, blintzes czy bulion z kuleczkami macowymi, mogą nie być koszerne, jeżeli nie zostaną przygotowane zgodnie z prawem żydowskim.

MICHAŁ PARADOWSKI, Zagat Survey
Zagat Survey Europe's Top Restaurants to renomowany przewodnik po najlepszych restauracjach Europy, powstający wyłącznie w oparciu o oceny konsumentów.
Zagat Survey jest jednym z największych bestsellerów, jaki kiedykolwiek pojawił się w amerykańskich księgarniach. Za Oceanem, ale i we Francji czy Wielkiej Brytanii marka Zagat Survey znana jest tak dobrze, jak słynne "Le Guide Rouge” wydawnictwa Michelin czy "Gault Millau”. Od 2001 roku corocznie ukazuje się również edycja “Europe's Top Restaurants”, obejmująca obecnie (na podstawie recenzji ponad 11 tysięcy respondentów) na ponad 250 stronach dogłębny przegląd niemal 1,500 restauracji w 26 metropoliach Europy, od Amsterdamu przez Londyn, Paryż i Warszawę do Zurychu. Poza poręcznym wydaniem książkowym przewodnik jest również dostępny w wersji elektronicznej na palmtop (pakiet oprogramowania pod nazwą ZAGAT-TO-GO).
( za portalem http://gastrona.pl/)

Pozostałe informacje

Dwa ciała znalezione w garażu. Policja bada szczegóły

Dwa ciała znalezione w garażu. Policja bada szczegóły

Włodawscy policjanci pod nadzorem prokuratury wyjaśniają okoliczności śmierci dwóch młodych mężczyzn. Ciała 27 i 29 latka zostały znalezione dzisiejszej nocy w garażu, w samochodzie z włączonym silnikiem.

Falkon 2025. WieloŚwiaty
ZDJĘCIA I PROGRAM
galeria

Falkon 2025: Fantastyczna impreza w Lublinie. Plan na sobotę

Kosmiczna kantyna rodem z Gwiezdnych Wojen z holoszachami, gry, pokazy, cosplay i poszukiwania odpowiedzi na bardzo ważne pytania. W Lublinie trwa Falkon 2025. WieloŚwiaty. Co jeszcze przed nami?

Z młotkiem na kompana od kieliszka

Z młotkiem na kompana od kieliszka

O tym, że nie tylko alkohol może uderzyć do głowy, na własnej skórze przekonał się we wtorek 17-latek z gminy Dorohusk. Podczas wspólnego biesiadowania, jeden z kolegów wyciągnął młotek.

Czołowe zderzenie peugeota z ciężarówką. 59-latka trafiła do szpitala
galeria

Czołowe zderzenie peugeota z ciężarówką. 59-latka trafiła do szpitala

W miejscowości Łopiennik Nadrzeczny na drodze krajowej nr 17 doszło do poważnego wypadku. 59-letnia kierująca peugeotem zderzyła się czołowo z ciężarówką marki DAF. Kobieta została przetransportowana śmigłowcem do szpitala w Lublinie.

Śmiertelny wypadek w Uściążu. Pieszy potrącony przez samochód

Śmiertelny wypadek w Uściążu. Pieszy potrącony przez samochód

Na drodze wojewódzkiej nr 824 w miejscowości Uściąż (gm. Karczmiska) doszło do tragicznego wypadku. 61-letni kierowca volvo potrącił pieszego, który zginął na miejscu. Policja ustala szczegóły zdarzenia.

Walentynkowy weekendzik. Tak się bawiliście w Klubie 30.
foto
galeria

Walentynkowy weekendzik. Tak się bawiliście w Klubie 30.

Walentynki to święto zakochanych, które coraz częściej przenosi się do klubów, w których odbywają się walentynkowe imprezy. Tak samo było w popularnym lubelskim Klubie 30, który zorganizował - Walentynkowy piąteczek. Impreza - jak zwykle - przyciągnęła pary oraz singli. Jeśli jesteście ciekawi, jak się bawiliście, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Dziękuję zawodnikom za zaangażowanie i poświęcenie

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Dziękuję zawodnikom za zaangażowanie i poświęcenie

W piątek na otwarcie 21. kolejki Górnik Łęczna prowadził w Warszawie z tamtejszą Polonią, ale potem gospodarze zadali dwa ciosy w krótkim odstępie czasu i wygrali to spotkanie. Jak mecz podsumowują szkoleniowcy obu ekip?

42-latek zatrzymany za jazdę mimo dożywotniego zakazu. Miał 3 promile alkoholu

42-latek zatrzymany za jazdę mimo dożywotniego zakazu. Miał 3 promile alkoholu

Policjanci z Hrubieszowa zatrzymali 42-letniego kierowcę, który nie tylko złamał dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, ale także miał blisko 3 promile alkoholu w organizmie. Jak się okazało, mężczyzna nigdy nie posiadał prawa jazdy i był już wielokrotnie karany za jazdę po alkoholu.

Lubisz roboty i technologię? Dziś w Lublinie turniej dla pasjonatów

Lubisz roboty i technologię? Dziś w Lublinie turniej dla pasjonatów

Jeśli fascynuje cię robotyka i nowoczesne technologie, masz dziś okazję zobaczyć je w akcji. Na Politechnice Lubelskiej trwa prestiżowy turniej FIRST Tech Challenge, w którym najlepsi młodzi inżynierowie z Polski i zagranicy rywalizują o awans do światowych finałów w Houston.

Lubelscy naukowcy nagrodzeni za przełomowe badania. Wyróżnienie dla zespołu UP i UM w Lublinie

Lubelscy naukowcy nagrodzeni za przełomowe badania. Wyróżnienie dla zespołu UP i UM w Lublinie

Zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego oraz Uniwersytetu Medycznego w Lublinie został wyróżniony prestiżową nagrodą Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Doceniono ich badania nad funkcjonalnym produktem spożywczym, który może wspomagać profilaktykę choroby Alzheimera.

Kierowco z Lublina, szykuj portfel! Tankowanie w mieście jednym z najdroższych w Polsce

Kierowco z Lublina, szykuj portfel! Tankowanie w mieście jednym z najdroższych w Polsce

Rosnące ceny paliw to problem, który dotyka kierowców w całej Polsce, ale dane z najnowszego raportu pokazują, że w Lublinie tankowanie jest wyjątkowo kosztowne. Według analizy Yanosik i PanParagon nasze miasto znalazło się wśród najdroższych w kraju.

Daria Szynkaruk jest kapitanem MKS FunFloor Lublin

MKS FunFloor Lublin po zaciętym spotkaniu pokonał Energę Start Elbląg

Paweł Tetelewski może być zadowolony z postawy swoich podopiecznych. MKS FunFloor wygrał w Elblągu z tamtejszą Energą Startem 28:26. Spotkanie było jednak bardzo zacięte.

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Nieudany wyjazd Górnika Łęczna do stolicy. W piątek na otwarcie 21. kolejki Betlic I Ligi podopieczni trenera Pavola Stano przegrali z Polonią Warszawa 1:2

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?
QUIZ

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?

Lubelszczyzna to region, który zachwyca swoim dziedzictwem kulturowym, bogatą historią i niepowtarzalnym klimatem. Znajdziemy tu zarówno majestatyczne zamki i pałace, jak i urokliwe stare miasta, zabytkowe świątynie oraz miejsca owiane tajemnicą. Jeśli jesteś miłośnikiem historii i architektury, nasz quiz to doskonała okazja, aby sprawdzić swoją wiedzę i odkryć nieznane zakątki tej niezwykłej części Polski!

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Mieszkanka Woli Burzeckiej w powiecie łukowskim zadzwoniła do naszej redakcji narzekając na zmniejszenie liczby zajęć dla seniorów w miejscowej świetlicy. To skutek zakończenia projektu w ramach Senior+. Zapytaliśmy w gminie o szansę na poszerzenie oferty.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium