Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 maja 2009 r.
14:30
Edytuj ten wpis

Gałęzów: pierogi z kapustą i grzybami

0 0 A A

W Europie mówi się, że pierogi to sprawa polska. Nic bardziej mylnego. Wynaleźli je Chińczycy. A do Polski przywiózł je święty Jacek, który zajadał się nimi podczas pobytu w Kijowie. Jest bardzo prawdopodobne, że za jego pośrednictwem pierogi trafiły do klasztoru Dominikanów w Lublinie. Dziś w Polsce aż roi się od festiwali pierogów. W niedzielę pierogi mają swoje święto w Bychawie. A najlepsze ruskie, z kapustą czy kaszą – robią gospodynie w Gałęzowie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Żeby się o tym przekonać, wybraliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do Gałęzowa, w którym w XIX wieku było jak u Pana Boga za piecem. Dlaczego? Wystarczy zacytować pamiętniki Bolesława Limanowskiego, który przebywał w Gałęzowie u Marii Koźmianowej. I uczył jej syna, Władzia Koźmiana.


– Dwa okna pokoju wychodziły na dziedziniec, a jedno na ogród. W tym ogrodzie najczęściej przepędzałem chwile odpoczynku, zwłaszcza była tam jedna droga, ocieniona z jednej strony lipami, po której całymi godzinami chodziłem. Na lewo od domu w dość szerokim parowie znajdował się staw, zasilany potokiem Samicy, a poza stawem wzgórze porosłe krzakami i drzewami, zamienione w park spacerowy z dróżkami i altaną – pisze Limanowski.

Dziś po dworskim parku ani śladu, rzeka przypomina strumyk, dworek przemija. Ale z podwórka domu Janiny Flis rozciąga się kojący widok. Aż wierzyć się nie chce, że jeszcze w latach dwudziestych XIX wieku w okolicy polowano na niedźwiedzie, które przepadały za rosnącą w polach gryką.

Mgła nad Gałęzowem

Unosi się w sobotę. Dlaczego? – Kiedyś śmiali się z nas Bychawiacy, mówiąc, że jak gotujemy pierogi, to para idzie nad wieś i zamienia się w mgłę – mówi Barbara Korba.

Dziś żarty się skończyły. Na niedzielne święto pierogów w Bychawie gospodynie z Gałęzowa ugotują setki pierogów i zawiozą je na festyn w strażackich termosach. – Ile byśmy nie nagotowały, i tak zabraknie – śmieje się Janina Flis, która w Gałęzowie już trzecią kadencję jest sołtysem. Potwierdza to Janina Wiechnik, która także pomagała nam w rozszyfrowaniu dobroci gałęzowskich pierogów.


Gałęzowskie pierogi mają kilka sekretów.
– Sekret pierwszy to dobra mąka. A mąka mące nierówna – mówi Janina Flis.
– Sekret drugi to nadzienie z kapustą. Kapusta też kapuście nierówna – dodaje Janina Wiechnik.
– Trzeci sekret to gotowanie. Trzeba wiedzieć kiedy wrzucić i kiedy wyjąć – śmieje się Barbara Korba.
No to zabraliśmy się z Magdą Fijałkowską do roboty.

Pierogi gałęzowskie

Mogą być ruskie, z kaszą i serem. Albo z kapustą i grzybami. Ale kiedy spytać miejscowych chłopów, bez wahania odpowiadają: najlepsze są z kapustą i grzybami.
– Gałęzowskie pierogi to pierogi z kapustą i grzybami. Są najlepsze na świecie – zapewnia Janina Flis.


Składniki:
Na ciasto:
2 kg mąki, 2 jajka, 3 łyżki oleju, sól, przegotowana woda, ile przyjmie ciasto.
Na farsz:
2 kg kiszonej kapusty, 2 cebule, 50 dag pieczarek, grzybki suszone na smak, sól, pieprz.


Wykonanie:
– Od razu zastrzegamy. Proporcje są umowne. Ile czego trzeba, czujemy w rękach – mówi Barbara Korba.
Ciasto robi się prosto. Mąka na stolnicę, dołek, 2 jajka. – Rozrobić, powoli dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Ma być lekkie i elastyczne – mówi Janina Flis.
A co z nadzieniem?
– Dobrą kapustę kiszoną należy obgotować w bulionie grzybowym. Czyli dodać do kapusty posiekane grzyby, wcześniej namoczone na noc – mówi Barbara Korba. Woda z grzybów jest tym eliksirem, który nadaje niepowtarzalny smak gałęzowskim pierogom.


Kiedy kapusta się ugotowała, sprawnie ją odcisnęliśmy i posiekaliśmy. Dodaliśmy pieczarki przesmażone na cebuli. Po wymieszaniu z kapustą nadzienie doprawiliśmy solą i pieprzem. Z ręką na sercu przyznaję, że na tym etapie zakończyłem pracę w kuchni. Siedziałem na huśtawce i gapiłem się na piękny pejzaż. Dziewczyny sprawnie ulepiły pierogi, robiąc im fantazyjne ząbki. W kaflowej kuchni buzował ogień, za chwilę pierogi bulgotały we wrzątku.
Wyjęte z garnka, polane tłuszczykiem smakowały fantastycznie.
– A czwarty i ostatni sekret gałęzowskich pierogów jest następujący. Usmażyć dobrego boczku na skwarki i zlać do słoika. Jak są pierogi, wyjąć łyżkę, podgrzać na patelence i polać świeże pierogi – mówi Janina Flis. A, że jest sołtysem, to wie, co mówi.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy piątek od 8 do 10. Sprawdzone przepisy, nauka gotowania, konkursy i nagrody. Zaparszamy, Magda Fijałkowska i Waldemar Sulisz

Pozostałe informacje

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Dobra passa pod wodzą trenera Pawła Tetelewskiego trwa. Odkąd szkoleniowiec przejął zespół z Lublina, MKS FunFloor wygrał cztery kolejne spotkania. W sobotę trzeba było się mocno napracować na kolejny sukces, ale Magda Balsam i jej koleżanki pokonały na wyjeździe Piotrcovię 29:26.

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie

Piękne kreacje, wzruszenia i tańce. Odliczanie do matury rozpoczęli uczniowie Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie.

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach
dużo zdjęć
galeria
film

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach

W sobotę, 18 stycznia, polonezem swoją studniówkę rozpoczęli uczniowie III LO w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach, czyli popularnej "piątki". Impreza została zorganizowana w puławskim Gościńcu nad Wisłą.

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

To nie alkohol, tylko nieostrożność miała być przyczyną wypadku do jakiego doszło w powiecie parczewskim. Sprawczyni wypadku miała 2,5 promila alkoholu.

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Przedstawiciele instytucji zajmujących się rolnictwem w woj. lubelskim zapowiadają szkolenia i konferencje z rolnikami w całym regionie. Rolnicy otrzymają solidną dawkę wiedzy z różnych dziedzin, ale także będą mogli przekazać swoje uwagi i żale, które trafią do Brukseli, w ramach naszej prezydencji w Unii Europejskiej. Pierwsze spotkanie już w tym miesiącu, we Włodawie.

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Narkotyki, które posiadał, wystarczyłyby do sporządzenia 170 porcji. Za susz i "ciasteczka" mężczyzna może teraz słono zapłacić

PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała w Radomiu z Czarnymi

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady spadkowiczowi Plus Ligi

W meczu 19. kolejki PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała na wyjeździe ze spadkowiczem z PlusLigi Czarnymi Radom 0:3

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz
ZDJĘCIA
galeria

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz

Udany debiut Karola Kowalewskiego na ławce Polskiego Cukru AZS UMCS. Lublinianki pokonały KS Basket Bydgoszcz 82:58. Do przerwy prowadziły różnicą 31 punktów, ale w drugiej połowie zlitowały się nad rywalkami.

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Trwa weekend z Pucharem Świata w Zakopanem. W sobotę na Wielkiej Krokwi odbył się konkurs drużynowy. Zawody, zgodnie z planem, wygrała Austria wyprzedzając Słowenię i Norwegię. Reprezentacja Polski zajęła piąte miejsce, które sprawiedliwie oddaje to, w jakiej formie w tym sezonie są zawodnicy Thomasa Thurbichlera

Wojciech Białek na razie nie zamieni Łady 1945 Biłgoraj na Świdniczankę

Wojciech Białek na razie nie dla Świdniczanki, dwa transfery trzecioligowca tuż-tuż

Świdniczanka przegrała w pierwszym meczu kontrolnym podczas zimowych przygotowań z drugoligową Wisłą Puławy 0:1. Gospodarze testowali siedmiu piłkarzy, ale kilka nowych twarzy pojawiło się też w ekipie trzecioligowca.

"Sytuacja była bardzo dynamiczna". Kamienica przy Bernardyńskiej definitywnie rozebrana
ZDJĘCIA
galeria
film

"Sytuacja była bardzo dynamiczna". Kamienica przy Bernardyńskiej definitywnie rozebrana

Najpierw miało być częściowe rozebranie zwisających ścian, z biegiem prac zdecydowano o całkowitym rozebraniu budynku. Po kamienicy przy Bernardyńskiej 10 pozostały gruzy.

Chełmianka pokonała Tomasovię 6:2

Osiem goli w sparingu Chełmianki z Tomasovią, podstawowy bramkarz jednak zostanie?

W sobotę sporo drużyn z III i IV ligi rozegrało pierwsze mecze kontrolne. W Chełmie tamtejsza Chełmianka zmierzyła się z Tomasovią i pokonała rywali 6:2. W obu drużynach nie zabrakło nowych twarzy.

Karnawał w Helium
foto
galeria

Karnawał w Helium

Lublinianie uwielbiają imprezy. Gdy przychodzi weekend lubelskie kluby zapełniają się do ostatniego miejsca. Tak było w ubiegły tydzień w Klubie Helium. Zobaczcie, jak się bawił Lublin i co się działo na parkiecie.

Niebezpiecznie w części regionu. IMGW wydaje alert

Niebezpiecznie w części regionu. IMGW wydaje alert

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pogodowe pierwszego stopnia dla części województwa lubelskiego.

Górnik Łęczna ostro sobie postrzelał w sparingu z Avią Świdnik

Górnik Łęczna ostro sobie postrzelał w sparingu z Avią Świdnik

Górnik Łęczna rozpoczął serię meczów sparingowych przed rundą wiosenną. Zielono-czarni w pierwszym meczu kontrolnym zmierzyli się z trzecioligową Avią Świdnik. I trzeba przyznać, że zaczęli z wysokiego C. Choć rywalem był zespół grający dwie klasy rozgrywkowe niżej to wynik 7:0 mimo wszystko musi robić wrażenie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium