Tadeusz Węcławik, szef kuchni restauarcji Canaletto, która mieści się w hotelu Korona w Zemborzycach nieopodal Lublina, jest "zakręcony" na punkcie kuchni regionalnej. Za Modestem Amaro, guru młodego pokolenia polskich kucharzy powtarza, że nowoczesna kuchnia jest hołdem złożonym tradycji. Właśnie wprowadza do menu Canaletto zemborzyckie półgęski.
Grzyby i pierogi
Rocznik 1990. Pochodzi z miejscowości Skierbieszów koło Zamościa. - Stamtąd pochodzi ojciec, dziadek, natomiast mama pochodzi z okolic Biłgoraja - mówi Tadek. Smak domu? - Bardzo dużo kaszy: pęczaku i kaszy gryczanej. Dlatego tak się ucieszyłem, że w konkursie Good Chef kasza gryczana była jednym z produktów obowiązkowych w przygotowaniu obiadu po lubelsku.
Dzieciństwo kojarzy mu się także z zapachem grzybów, lasów iglastych pełnych kurek. I kurkami w śmietanie na talerzu. Na przykład ze słynnym gryczakiem.