Pachnące rzodkiewką i szczypiorkiem, idealne na wiosnę i czekanie na Wielkanoc
Składniki:
4 jajka, 2 łyżki masła, 1 łyżka śmietany, natka, rzeżucha, tarta bułka, 1 mała cebula, 3-4 rzodkiewki, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz.
Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo. Bardzo ostrym nożem kroję je w skorupkach na połówki.
Ze skorupek wyjmuję białka i żółtka, kroję w drobną kostkę. Siekam szczypiorek, rzeżuchę, cebulę (najdrobniej) i rzodkiewki. Wyrabiam farsz, dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Napełniam skorupki. Na patelni rozgrzewam resztę masła. Jajka posypuję tartą bułką i smażę, aż nabiorą złotego koloru. Czasem do bułki dodaję starty parmezan, czasem zapiekam jajka z ostrym serem pleśniowym.
Albo robię sos.
Sos serowy
Składniki:
5 dag sera rokpol, 10 dag śmietany 30%, 10 dag jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie:
Śmietanę miksuję z serem na puszystą masę, dodaję jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny. Delikatnie mieszam i gotowe. Nakładam łyżeczkę sosu na jajko. Sprawdźcie, czy dobre!