Radzi Mantu. Torcik będzie czekoladowy. Z aromatem brandy. Zachęcamy do zamieszczania swoich przepisów na torciki po tekstem. Za najsłodszy - nagroda. Dobra książka kucharska.
Składniki
Masa do przełożenia: 300 gram serka Mascarpone, 200 gram kremówki, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, (lub rozpuszczona czekolada), 100 gram brandy lub czystego alkoholu, ewentualnie gruszki z syropu.
Wykonanie
Żółtka mieszamy z olejem i 125 ml wody, aż masa się spieni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Do miski z mąką wlewamy masę żółtkowo-olejowo-wodną, dodajemy też 1/3 ubitych białek i mieszamy na gładką masę. Dodajemy resztę białek i delikatnie, acz starannie, mieszamy metalową łyżką.
Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 40 minut. Próbujemy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy w formie.
Masa: Ubijamy bitą śmietanę z połową cukru.Serek ucieramy z resztą cukru, cukrem waniliowym, alkoholem i kakao. Do ubitego serka dodajemy stopniowo bitą śmietanęBiszkopt kroimy na trzy, blaty. Każdy nasączamy lekko syropem z gruszek z cytryną, lub naparem kawy z alkoholem i przekładamy masą. Gruszki układamy na drugim blacie.Ozdabiamy dowolnie.
Pozdrawiam Dziennik Wschodni, Mantu