Chłodny chłodnik to najlepszy sposób na przetrwanie upałów. Podajemy kilka przepisów na orzeźwiające zupy.
Szczawiowa z jajkiem
Trochę soli, trochę pieprzu i smażymy na ostrym ogniu. Gdy listki będą z lekka chrupiące podlewamy je wodą, dusimy przez 5 minut. Następnie zalewamy bulionem, doprawiamy jogurtem lub śmietaną. Jeszcze trochę siekanego koperku i można zalewać ćwiartki jajek. Ja dodaję kapary – i szczawiowa gotowa.
Ogórkowa z koperkiem
Gdy aromat z ogórków zapachnie w całym domu, wrzucamy je do zupy, całość doprawiamy solą z pieprzem i na talerzu posypujemy siekanym koperkiem. Do ogórkowej można dodać dobrej oliwy i kilka kropel tabasco. Pychotka.
No i chłodnik
Kolorowe pyszności możemy zalać zsiadłym mlekiem, jogurtem lub bulionem wymieszanym z aromatyczną wiejską śmietaną. Ja lubię mieć pod ręką młode kartofelki podlane masłem.
Ach co za smak. Po prostu palce lizać.