SKŁADNIKI: 8 kotletów z karkówki, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz. Na glazurę: pół filiżanki ostrej musztardy, 2 łyżki dżemu śliwkowego, 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki.
WYKONANIE: Karkówkę natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę wymieszać z majerankiem, polać nią mięso i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Musztardę wymieszać z dżemem śliwkowym, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Natkę opłukać, drobno posiekać i dodać do musztardy z przyprawami.
Podpiec karkówkę na grillu. Przed końcem pieczenia posmarować mięso glazurą i dopiec. Gotową karkówkę polać resztą glazury. Podawać z pieczonymi kartoflami oraz sałatką z pomidorów i cebuli.