
W piątkowym Magazynie Dziennika Wschodniego zaprezentujemy drugi odcinek cyklu "Kulinarna mapa Lubelszczyzny” a w nim legendę cebularzy, schabowego po lubelsku, słynny forszmak i flaki.

– W waszej kuchni jeszcze czuć smak Rzeczpospolitej Obojga Narodów – mówił w kaplicy Trójcy Świętej podczas ubiegłorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku Robert Makłowicz. To on razem z Piotrem Bikontem pierwszy zaczął promować nasze kulinarne dziedzictwo w Polsce.
W piątkowym (23 lipiec) Magazynie Dziennika Wschodniego przedstawimy historię cebularzy lubelskich, potrawy znanej w Polsce i Europie. Podamy przepisy na schabowego po lubelsku (w panierce z kaszy gryczanej) i forszmak oraz pierogi św. Jacka. Znajdzie tam także przepis na papieski piernik, ulubione ciasto Karola Wojtyły, które w Lublinie piekła mu Maria Wahl.
Partnerem cyklu Kulinarna mapa Lubelszczyzny jest województwo lubelskie.