Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 sierpnia 2010 r.
12:54
Edytuj ten wpis

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: nadbużański smak

Barszcz ukraiński, soljanka, hreczniaki, wareniki, bliny i kartacze to największe przysmaki kuchni nadbużańskiej, którą dziś pokazujemy na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W kuchni Lubelszczyzny jak w tyglu mieszają się wielokulturowe smaki. Tak jest w miejscowościach położonych nad Bugiem. Nadbużański szlak to jeden z najbardziej atrakcyjnych szlaków turystycznych w Polsce.


O tej atrakcyjności decydują egzotyczne pejzaże, w których katolickie kościoły stoją obok pounickich świątyń i prawosławnych cerkwi. – Oraz wspaniała kuchnia, w której polski smak miesza się ze smakiem Ukrainy – mówi Ewa Wachowicz, autorka telewizyjnego programu "Ewa gotuje”, przez lata producent programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”.


W nadbużańskiej kuchni można spotkać także potrawy białoruskie, takie jak oładki (rodzaj placków ziemniaczanych) czy egzotyczne sasznie z twarogowym nadzieniem. Oraz litewskie kartacze.

Barszcz ukraiński: zupa zup

Aż trudno uwierzyć, że pierwsze barszcze gotowano na Ukrainie z barszczewiku, rośliny z rodziny baldaszkowatych. Dopiero później z buraków i kapusty. Do ukraińskiego barszczu zawędrowała także fasola. Podobnie jest w nadbużańskich wsiach i miasteczkach. – Moja babcia zawsze dodawała do barszczu ukraińskiego fasolę – mówi Maria Sarnacka z Dołhobrodów, wielokrotna laureatka regionalnych konkursów: "Nasze Kulinarne dziedzictwo”.


W barszczu najważniejsze jest wcześniejsze przygotowanie buraków. Należy je podsmażyć lub poddusić na stopionej słoninie, dopiero potem dodać wywar i resztę składników. Jeśli do barszczu dodaje się kwaszoną kapustę, także należy ją wcześniej podsmażyć na tłuszczu.

Cerkiewna soljanka

W nadbużańskiej kuchni osobne miejsce zajmują soljanki. To gęste zupy przygotowywane na bardzo mocnym wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym.


Soljankę nazywano często sielanką, co oznaczało wiejskie jedzenie. Ukraińska soljanka musiała zawierać mięso, kapustę, kwaszone ogórki i kwas ogórkowy. Soljanka łączyła w sobie tradycję esencjonalnych kapuśniaków i rassolników. Z czasem kwaśną i ostrą soljankę wzbogacano takimi dodatkami jak: oliwki, kapary a nawet solone lub marynowane grzyby.


– To bardzo dobra zupa, która potrafi wyciągnąć z największego zmęczenia. Ma wyrazisty smak, jest mocna, najlepiej smakuje na wołowinie lub świeżej rybie. Na przykład na jesiotrze – mówi ks. Stefan Batruch, proboszcz parafii greckokatolickiej w Lublinie i duszpasterz studentów z Polski, Ukrainy, Białorusi, Rosji, Litwy, którzy studiują na Lubelszczyźnie.

Nadbużański smak

Nadbużański smak Lubelszczyzny to także rozmaite placuszki, kotiuchy, bliny, gryczane hreczniaki, kartacze. Na corocznych konkursach "Nasze Kulinarne Dziedzictwo” mączne potrawy znad Buga podbijają serca jurorów.
Specjalnością nadbużańskiej kuchni są także swojskie sery zagrodowe: białe i żółte, które doprawia się na wiele sposobów. Nadbużańska kuchnia słynie z różnorodności pierogów.


Wiele potraw przyrządza się w naczyniach kamionkowych czy glinianych i zapieka w piecu – kresowe zapiekanki z ziemniaków i grzybów mają wyjątkowy smak.
A jeśli chodzi o grzyby, to często soli się je i kisi. W nadbużańskich spiżarniach można spotkać także kiszone jabłka i małe główki kapusty, jak ogórki kiszone z koprem.
Jaka jest nadbużańska kuchnia na Lubelszczyźnie?
– To kuchnia z duszą – mówi krótko Stanisław Turski, autor przewodników po Lubelszczyźnie.

Pozostałe informacje

Awaria na kolei. Wstrzymany ruch na stacji Lublin. Nawet 3-godzinne opóźnienia

Awaria na kolei. Wstrzymany ruch na stacji Lublin. Nawet 3-godzinne opóźnienia

Nieprzejezdna jest stacja kolejowa Lublin. Powodem jest awaria urządzeń sterowania ruchem kolejowym.

Kontrole z ziemi i powietrza. Efekt? 100 mandatów i zabrane 40 dowodów rejestracyjnych

Kontrole z ziemi i powietrza. Efekt? 100 mandatów i zabrane 40 dowodów rejestracyjnych

W piątek lubelscy policjanci z powietrza oraz ziemi sprawdzali czy kierowcy ciężarówek jeżdżą zgodnie z przepisami. Efekt? 200 kontroli, połowa z nich zakończona mandatami, a także odebraniem dowodów rejestracyjnych.

Orlen Oil Motor Lublin - Krono-Plast Włókniarz Częstochowa [relacja na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - Krono-Plast Włókniarz Częstochowa [relacja na żywo]

Zapraszamy do śledzenia relacji z pierwszego domowego meczu Orlen Oil Motoru w PGE Ekstralidze w tym sezonie. O godzinie 18 lubelskie "Koziołki" podejmą Krono-Plast Włókniarza Częstochowa

Arkadiusz Maj zdobył w sobotę drugiego gola dla Avii

Prezent od bramkarza, Avia lepsza od Podlasia

Avia poszła za ciosem. Po wysokiej wygranej w Dębicy tym razem żółto-niebiescy rozstrzygnęli na swoją korzyść derby z Podlasiem Biała Podlaska. Gospodarze bez większych problemów pokonali rywali 2:0.

Motor chce się zrewanżować Widzewowi za domową porażkę 3:4

Udany rewanż beniaminka. Widzew Łódź - Motor Lublin (zapis relacji na żywo)

W drugim starciu Motoru Lublin z Widzewem Łódź fajerwerków nie było, ale piłkarze Mateusza Stolarskiego zgarnęli trzy punkty po wygranej 2:1.

Lubelski parkrun czyli ucieczka od świątecznej krzątaniny
ZDJĘCIA
galeria

Lubelski parkrun czyli ucieczka od świątecznej krzątaniny

Oderwali się od świątecznych przygotowań i wybiegli do parku Saskiego. W Wielką Sobotę pobiegli w Lublinie 231 parkrun.

Świąteczny spacer z historią w tle – odwiedź Muzeum Wsi Lubelskiej

Świąteczny spacer z historią w tle – odwiedź Muzeum Wsi Lubelskiej

Święta to idealny moment, by choć na chwilę zwolnić tempo i nacieszyć się spokojem. Ale ile można siedzieć przy stole. Warto wykorzystać ten czas na spacer.

Wielkanoc na talerzu: jaja, żur, a także kaczka

Wielkanoc na talerzu: jaja, żur, a także kaczka

Na wielkanocnym stole rządzą jajka, biały barszcz lub żurek i domowe wędliny. Świąteczny obiad ma uroczysty charakter, dlatego wybraliśmy rosół z kołdunami, sznycel wiedeński oraz grillowaną gruszkę na deser. Albo sękacz z tortownicy

Mateusz Jędrasik otworzył wynik meczu Orlęta - Stal

Za błędy trzeba płacić. Orlęta Spomlek przegrały ze Stalą Kraśnik

Mają czego żałować piłkarze Orląt Spomlek. Drużyna trenera Roberta Chmury popełniła kilka kosztownych błędów w meczu z liderem – Stalą Kraśnik i chociaż napsuła faworytowi sporo krwi, to przegrała 2:3.

Śniadanie z sercem. Caritas rozdała 600 wielkanocnych paczek potrzebującym
ZDJĘCIA
galeria

Śniadanie z sercem. Caritas rozdała 600 wielkanocnych paczek potrzebującym

W Wielką Sobotę plac Caritas Archidiecezji Lubelskiej zamienił się w miejsce nie tylko modlitwy i świątecznego posiłku, ale przede wszystkim – wspólnoty. Przy wielkanocnym stole usiadły osoby samotne, seniorzy, uchodźcy. Dla wielu z nich to była jedyna okazja, by z kimś podzielić się jajkiem i... nadzieją.

Chełmianka wygrała w sobotę przegrany mecz

Wielki mecz w Wielką Sobotę. Chełmianka przegrywała już 0:3, ale i tak pokonała Siarkę

Niesamowity mecz w Chełmie. Tamtejsza Chełmianka w pierwszej połowie przegrywała już z Siarką Tarnobrzeg 0:3. Mimo to pokonała rywali… 5:4. Tym samym biało-zieloni wygrali piąte spotkanie z rzędu.

Wisła Puławy wciąż ponad strefą spadkową. W ostatnim meczu wynik był ważniejszy niż styl gry

Wisła Puławy wciąż ponad strefą spadkową. W ostatnim meczu wynik był ważniejszy niż styl gry

Wisła Puławy dzięki drugiej wygranej z rzędu wciąż jest „nad kreską” i może liczyć na utrzymanie. Trener Dumy Powiśla po ostatnim zwycięstwie nad Skrą Częstochowa przyznał, że styl był w tym starciu mniej ważny niż rezultat

Uroczyste święcenie pokarmów w Archikatedrze Lubelskiej
ZDJĘCIA
galeria

Uroczyste święcenie pokarmów w Archikatedrze Lubelskiej

Jajka, chleb, mięso… wszystkie te produkty są nie tylko smaczne, ale mają także głęboką symbolikę. Dzisiaj wierni Kościoła Katolickiego zanieśli je do swoich świątyń. Zobaczcie zdjęcia z lubelskiej Archikatedry.

Kradł w Irlandii, ukrywał się w Lublinie

Kradł w Irlandii, ukrywał się w Lublinie

Mężczyzna kryminalne życie prowadził w Irlandii, gdzie masowo kradł i oszukiwał. Myślał, że w Lublinie może czuć się bezpiecznie.

Wielkanoc z kryzysem jajecznym w tle?

Wielkanoc z kryzysem jajecznym w tle?

Święta bez jajek? Na szczęście jeszcze nie w Polsce – choć rynek drobiu zmaga się z problemami, a świąteczny budżet wzrósł średnio o 10 procent

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium