Zakończył się nasz konkurs na tradycyjną lubelską potrawę.
Zwyciężyła Pani Renata Gorzel i jej zrazy z kaszy gryczanej. Lubelskie ze smakiem to konkurs kulinarny organizowany przez Dziennik Wschodni i Urząd Marszałkowski. Do wygrania był sprzęt AGD firmy Braun oraz nóż od Tefala. Poniżej prezentujemy zwycięski przepis Pani Renaty Gorzel, której serdecznie gratulujemy.
ZRAZY Z KASZY GRYCZANEJ Z GRZYBAMI ZAPIEKANE W SOSIE ŚMIETANOWYM
składniki:
• 30 dag kaszy gryczanej
• 1 jajko
• 30 dag świeżych grzybów (najlepsze będą prawdziwki lub kurki)
• 2 plastry cebuli
• smalec do smażenia
• trochę mąki
• bułka tarta
• sól
do sosu:
• łyżka masła
• łyżka mąki
• 1 średnia cebula
• pół szklanki śmietany 30%
• sól
Wykonanie:
Grzyby ugotować w 1l wody do miękkości. Odsączyć na sicie. Wywar podzielić na pół. W jednej części ugotować kaszę z dodatkiem soli. Kasza ma być rozgotowana (jeśli jest za mało wywaru należy dodać trochę wody). Odstawić do wystygnięcia.
Odsączone grzyby pokroić i przesmażyć na maśle dodając pokrojoną cebulę.
Do zimnej kaszy dodać jajko i mąkę w takiej ilości aby dało się formować placuszki. Z wyrobionej masy formujemy owalne placuszki, do każdego dodajemy trochę grzybowego farszu i zwijamy małe zraziki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowanie sosu:
Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pozostałą połowę wywaru z grzybów, chwilę dusić na małym ogniu, dalej dodać „zahartowaną” śmietankę rozrobioną z łyżką mąki i doprawić sos solą do smaku. Przygotowanym sosem polewamy zraziki i zapiekamy ok. 15 minut w temp. 150 stopni
- Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. A smak grzybów i kaszy od razu kojarzy mi się z lubelszczyzną. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto - dodaje na koniec Pani Renata.