Jedna z najsłynniejszych zup ormiańskich. Gęsta, sycąca, korzenna. Pyszna.
1 litr bulionu, 2 piersi z kurczaka, 50 dag pomidorów, 4 cebule, 1 czerwona papryka, 2 łyżki masła, 4 ząbki czosnku, po pół łyżeczki szafranu, kolendry i kminku, pół łyżeczki bazylii, kilka gałązek zielonej pietruszki, pół łyżeczki ostrej papryki, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i bazylią, obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na oliwie spod kurczaka podsmażyć drobno posikaną cebulę i paprykę, dodać do kurczaka. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na czwartki, dodać do mięsa. Podlać bulionem. Dodać szafran, kminek, posiekany czosnek i zieloną kolendrę, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości.
Dodać resztę bulionu, doprawić solą i pieprzem, spróbować, dodać ostrej papryki. Posypać siekaną pietruszką, bazylią. Najlepiej smakuje z kociołka.