Po 3 miesiącach testu patelnia Zahir ma na powierzchni kilka drobnych rys. Powłoka trzyma się dzielnie.
Patelnia została wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest dobrze wyważona. W patelni najważniejsza jest powłoka. W testowanej patelni powłoka "Durit Select +” wyprodukowana została przez szwajcarską firmę Ilag.
I co tu kryć. Szwajcarska precyzja i jakość wykonania wychodzi na pierwszy plan. Jajka smażą się bez tłuszczu. Robienie omletu jest dziecinną igraszką. Na patelni Zahir szybko smaży się chrupiące warzywa. Patelnia szybko nagrzewa się do wysokiej temperatury – można z powodzeniem robić na niej chińskie jedzonko.
Ważne, że patelnia długo trzyma ciepło. Przy żeliwnych rusztach kuchni gazowej potrawy po wyłączeniu gazu "dochodzą" swojego smaku. To chyba jedna z najsympatyczniejszych cech patelni.
Szwajcarska powłoka składa się z trzech warstw. Warstwa podstawowa powłoki zapewnia trwałość patelni. Środkowa podwyższa trwałość na zadrapania. Warstwa kryjąca zapobiega przywieraniu potraw i usprawnia mycie. Rzeczywiście – nawet po usmażeniu placków ziemniaczanych olej usuwa się bardzo szybko.
Patelnia Zahir ma sprytnie wyprofilowaną krawędź, co pozwala sprawnie przelać sos do garnka.