Dla wszystkich, którzy nie chcą przytyć. A jaka dobra!
Składniki:
25 dag umytych kapeluszy młodych pieczarek
3 zmielone ząbki czosnku
35 dag sera mozarella
2 świeże pomidory pokrojone w plasterki i opieczone
15 listków świeżej bazylii
1 łyżka oliwy extra virgin
gruboziarnista sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oregano
Wykonanie:
W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem i natrzeć kapelusze pieczarek.
Pieczarki ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce wierzchołkami w dół.
Układać je tak, żeby utworzył się krąg w kształcie pizzy.
Doprawić solą i pieprzem.
Posypać startym serem, na to bazylia i plasterki pomidora.
Na wierzch oregano i jeszcze jedną cienką warstwę sera.
Piec 3 minuty w piekarniku nastawionym na 230 stopni Celsjusza.
A kiedy ser się roztopi, potem zacznie złocić po pokoju rozniesie się całkiem przyjemny zapach. Dla łakomczuchów wskazówka: grzybowe kapelusze można nadziać czym kto lubi. Ja dałem po oliwce i kilku kaparach.
I zajrzyjcie do książki: „Dieta south beach”, wydanej przez Rebis. Jakie tam są przepisy.