

Jean Bos zasłynął z tego, że przez kilkanaście lat był nadwornym kucharzem króla Belgii.

Po pierwsze, merytorycznie prowadzi konkurs "Lubelskie Smaki”. Po drugie – na Scenie Smaku w cyklu Europa na talerzu – zaprezentuje Belgię. A dokładnie potrawy, które przygotowywał dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. Oto jego autorski przepis.
Polędwiczka wieprzowa w lawendzie z filetowaną pomarańczą
Składniki (10 porcji): 2,2 kg polędwicy wieprzowej, 1 kostka masła, szalotka, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, 6 dag mąki, różowe wino, bulion, świeży tymianek, 1 pomarańcza, kwiat lawendy.
Wykonanie: Polędwiczkę oczyścić, pokroić w grubą kostkę i przyprawić solą i pieprzem Podsmażyć na maśle i zdjąć z patelni. Obraną szalotkę przekroić na pół i podsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, następnie wyjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu dodać mąkę, różowe wino i bulion. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Do całość dodać świeży tymianek, kwiatki lawendy, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Do powstałego sosu dodać mięso i szalotkę, przykryć i dusić około 20 minut.
Serwować razem z filetowaną pomarańczą i kwiatkiem lawendy.