Z odrobiną wielkanocnej rzeżuchy. Do święconki w sam raz
Siejemy, siejemy; ziarna pośród pól
Drobniutkim strumieniem opadają w dół.
Ziemia je kołysze, drzemią sobie w ciszy.
Wkrótce przez szparkę od tamtej strony
Cichutko wyjdzie ogonek zielony.
Wyjrzał listek młody, przynieśmy mu wody.
A kiedy czekamy z iskierką obawy,
W ogródku już wschodzą wielkanocne trawy.
(H. Diesel)
Sos polski do jajek
Składniki
4 jajka na twardo
sok z cytryny
250 ml kwaśnej śmietany
2 pęczki szczypiorku
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
utarta na miazgę cebula
pół pęczka natki
1 łyżka tartego chrzanu
sól
cukier puder
Wykonanie:
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito, połączyć z sokiem z cytryny, dodać śmietanę. Wyrobić, dodać posiekany szczypiorek, rzeżuchę, natkę, cebulę i chrzan. Na końcu posiekane w kosteczkę białka. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru. Kto lubi, odrobiną białego pieprzu. Sos możecie podawać do jajek i pieczonych mięs.