Czy można wędzić bez wędzarki? Można. I nie jest to trudne. Wędzić można na przykład w woku. Kto raz spróbuje, zorganizuje sobie prawdziwą wędzarkę. A to już jest przyjemność.
Najważniejsza jest zalewa
Można dodać przyprawy: ziele angielskie, pieprz, jałowiec, suszone zioła: estragon, tymianek i rozmaryn.
Stosunek mięsa do zalewy powinien wynosić co najmniej 1 do 1. Na 1 kg mięsa – 1 litr zalewy. Maksymalnie: 1.5 litra. Na 1 kg mięsa dajemy do zalewy nie więcej niż 10 g przypraw.
Mięso powinno poleżeć w zalewie przez noc.
Wędzimy
Posmarować ruszt olejem, ułożyć kawałki mięsa, włożyć ruszt do woka i nakryć. Po 15 minutach mięso gotowe.
Kto nie chce bawić się w zalewy, niech kupi sobie białą kiełbasę czosnkową i uwędzi w woku.