Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2010 r.
17:49
Edytuj ten wpis

Przepisy na dania wigilijne. Potrawy z różnych stron Polski

0 3 A A

Potrawy wigilijne i świąteczne. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie, dania wigilijne. Zobacz jak zrobić nietypowe potrawy pochodzące z różnych stron kraju.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Lubelskie - Karp po żydowsku

Jedno z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Pachnie rodzynkami i migdałami. Takiego karpia zrobiliśmy w restauracji Gościniec Podkowa z Włodawy, gdzie kwitnie wielokulturowa kuchnia.

Składniki: 1 kg karpia, 1 pietruszka, pół selera, 1 marchewka, 1 nieduży por, 1 cebula, 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag rodzynek, płatki migdałów, natka pietruszki, bułka do namoczenia, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kostka warzywna.

Wykonanie: karpia filetujemy, tak by nie uszkodzić skóry. Wyciągamy ości. Mięso mielimy. Z pozostałych części karpia oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę, listka laurowego i ziela angielskiego gotujemy wywar. Na małym ogniu przez 30 minut. Następnie odcedzamy.

Do zmielonej ryby dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, namoczoną bułkę, 1 jajko, 5 dag rodzynek, doprawiamy solą z pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek, zalewamy galaretą (do odcedzonego wywaru dodajemy żelatynę), następnie dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.
Mazowieckie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, 1 łyżka oleju lnianego, sól.
Na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty,
5 dag suszonych grzybów, 2 cebule,
2 łyżki oleju, biały pieprz. Na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju.

Wykonanie: kapustę ugotować z grzybami (moczonymi wcześniej przez kilka godzin) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe "placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Na wrzątek wrzucać po kilka pierogów. Mieszać łyżką, aby nie przywarły do dna i nie zlepiały się ze sobą. Gdy wypłyną na wierzch odczekać minutę i wykładać na przelane zimną wodą talerze. Podawać z cebulką przesmażoną na oleju lnianym.

Opolskie - Zupa migdałowa
Słodka, bardzo bakaliowa, o cynamonowym aromacie. Po prostu pyszna.

Składniki: 1 torebka ryżu, 25 dag migdałów, 1 litr mleka, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, cynamon, 1 łyżka masła, sól na smak.

Wykonanie: ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z masłem. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić, dodać odrobinę wody. Rozprowadzić gorącym mlekiem, wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać namoczone rodzynki. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i rozlać na talerze.


Podkarpackie - Siemieniec

Zupa z siemieniem lnianym to jednio z najpopularniejszych dań wigilijnych na Podkarpaciu. Często dodawano do niej także pęcak.

Składniki: 3 ziemniaki, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 główka czosnku, sól na smak.

Wykonanie: do garnka wlać 4 szklanki wody, zagotować, Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić wzdłuż. Wrzucić do zupy. Po 5 minutach wsypać siemię lniane. Gotować na wolnym ogniu przez pól godziny. Doprawić do smaku solą.
Podlasie - Kulebiaczki z grzybami i rybą

Składniki: Ciasto drożdżowe. Na farsz: 15 dag filetów z ryby,
1 marchewka, kawałek pora, pół pietruszki, ćwierć selera, kilka suszonych grzybów, 2 cebule, pół szklanki ryżu lub soczewicy, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: namoczyć grzyby i ugotować w tej samej wodzie. Filety z ryby ugotować na bulionie z warzyw. Oddzielnie ugotować soczewicę lub ryż. Rybę posiekać. Na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulę. Na złoto. Wymieszać z rybą i soczewicą. Dodać posiekane grzyby. Doprawić solą z pieprzem i olejem. Dobrze wyrobić. Napełnić farszem kulebiaczki. Posmarować olejem. Upiec na rumiano.

Pomorskie - Zupa z suszonych owoców

Można podawać ją z kluseczkami, można z grzankami.

Składniki: 30 dag suszonych jabłek, 20 dag suszonych śliwek, 15 dag suszonych gruszek, cukier, cynamon, goździki, 1 łyżka mąki, śmietana.

Wykonanie: owoce umyć i namoczyć w wodzie. Na następny dzień je ugotować z przyprawami. Owoce odcedzić i zmiksować. Powstały przecier zagęścić zawiesiną z mąki i małej ilości wody. Dodać do zupy, zagotować, doprawić cukrem na smak, zaprawić śmietaną.

Śląskie - Ziemniaki ze śledziem

Składniki: po 2 kartofle na osobę, po 1 śledziu z oleju lub w śmietanie, 2 cebule, cytryna, sól, pieprz, olej lniany.

Wykonanie: śledzie wymoczyć, przełożyć od garnka, zasypać plastrami cebuli, zalać olejem. Zostawić na 12 godzin. Ugotować kartofle w mundurkach. Obrać. Na każdym talerzu ułożyć po 2 kartofle i 1 śledziu. Ozdobić plasterkiem cytryny. Ziemniaki polać olejem lnianym i posypać zieloną pietruszką. Ziemniaki można także podać ze śledziem w śmietanie. Złożenie gorących kartofli z zimnym śledziem jest rewelacyjne.
Wielkopolska - Smażone suszone grzyby

Składniki: 12 suszonych kapeluszy borowików, pół litra mleka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki bułki tartej, 2 jajka, masło na smażenie.

Wykonanie: kapelusze namoczyć w mleku. Następnego dnia ugotować do miękkości. Wystudzić, osączyć, posolić, doprawić pieprzem. W misce roztrzepać jajka, na talerz wysypać bułkę tartą. Kapelusze borowików moczyć w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Pozostałe informacje

Po wpadce w Spale świdniczanie chcą wrócić do wygrywania. Z takim zamiarem jadą do Radomia

PZL Leonardo Avia Świdnik chce się zrehabilitować za wpadkę w Spale

Wyjazdowym rywalem PZL Leonardo Avii Świdnik będzie w sobotę spadkowicz z PlusLigi Czarni Radom. Mecz rozpocznie się o godzinie 15

Światowy Dzień Pizzy. Gdzie zjeść dobrą pizzę w Lublinie?
galeria

Światowy Dzień Pizzy. Gdzie zjeść dobrą pizzę w Lublinie?

17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Placek z pomidorami i serem pochodzi Włoch, jednak podbił podniebienia całego świata. Gdzie w Lublinie zjemy najlepszą pizzę?

CZAS NA PRZEDSTAWIENIE

Teatr Centralny: trzy miesiące na scenie (repertuar)

Teatr Centralny w Lublinie pochwalił się planami i premierami, które zobaczymy w najbliższym czasie. Będzie dużo Lema, będzie komedia z wątkiem kryminalnym osadzona w sanatorium.

Zamknięty przejazd wywołał burzę w mieście. Ale prokuratura śledztwo umarza

Zamknięty przejazd wywołał burzę w mieście. Ale prokuratura śledztwo umarza

Zamknięcie przejazdu kolejowego w październiku 2023 roku budziło duże emocje w Międzyrzecu Podlaskim. Starostwo powiatowe złożyło nawet zawiadomienie do prokuratury. Ale ta niedawno umorzyła śledztwo.

Jest nowy minister nauki i szkolnictwa wyższego

Jest nowy minister nauki i szkolnictwa wyższego

W piątek o godz. 13 prezydent Andrzej Duda powołał nowego ministra nauki i szkolnictwa wyższego - Marcina Kulaska. Zastąpił on na tym stanowisku Dariusza Wieczorka.

 Adam Deja i jego koledzy tydzień zaczęli od testów, a zakończą meczem kontrolnym z Avią Świdnik

Górnik Łęczna w sobotę rozegra pierwszy w tym roku mecz kontrolny

Piłkarze Górnika Łęczna po ponad tygodniu treningów rozpoczynają gry kontrolne. Pierwszym rywalem zielono-czarnych będzie trzecioligowa Avia Świdnik. Mecz odbędzie się w sobotę o godzinie 11 na boisku w Milejowie

Sztuczna inteligencja w wykrywaniu raka jajnika
Film z operacji
film

Sztuczna inteligencja w wykrywaniu raka jajnika

Sztuczna inteligencja może lepiej od lekarzy diagnozować guzy jajnika. Artykuł na ten temat pojawił się w czasopiśmie naukowym „Nature Medicine”. Jego współautorem jest lubelski lekarz.

Prokuratura umarza śledztwo dotyczące Romana G.

Prokuratura umarza śledztwo dotyczące Romana G.

16 stycznia Prokuratura Regionalna w Lublinie podjęła decyzję o umorzeniu śledztwa prowadzonego przeciwko Romanowi G., podejrzanemu o przestępstwa gospodarcze. Analiza dowodów miała wykazać, iż polityk nie popełnił zarzucanych mu czynów.

Gen. bryg. dr Rafał Miernik

Gen. Rafał Miernik opuszcza lubelską brygadę

Po kilku latach służby i dowodzenia 19 Lubelską Brygadą Zmechanizowaną gen. bryg. dr Rafał Miernik został przeniesiony do Sztabu Generalnego WP, na stanowisko szefa Zarządu Szkolenia Sił Zbrojnych Sztabu Generalnego WP. Dziś pożegnał się żołnierzami brygady podczas uroczystego apelu. Na razie dowódca będzie znany za dwa tygodnie.

Automatyzacja w przemyśle: Klucz do konkurencyjności i rozwoju

Automatyzacja w przemyśle: Klucz do konkurencyjności i rozwoju

Znaczenie automatyzacji w nowoczesnej produkcji przemysłowej

Jaka pogoda w weekend?
film

Jaka pogoda w weekend?

Czy czeka nas mroźny weekend? Sprawdźcie prognozę pogody przygotowaną przez Gabrielę Szewczyk.

MKS FunFloor liczy w sobotę na zwycięstwo

MKS FunFloor Lublin jedzie na mecz z Piotrcovią. Inne granie niż w sparingu

MKS FunFloor Lublin w sobotę o godz. 18 zagra w Piotrkowie Trybunalskim. Tamtejsza Piotrcovia niedawno pokonał drużynę Pawła Tetelewskiego w sparingu.

Tak ma wyglądać nowy PSZOK przy al. 1 Maja w Zamościu

Nowoczesny PSZOK za grube miliony. Ma być gotowy w trzy lata

Przygotowany przez poprzedników projekt został zaakceptowany, obecne władze PGK Zamość podpisały umowę na dotację. Przed końcem 2027 roku w mieście powinien już działać nowoczesny Punkt Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych.

Proste kroki do utrzymania świeżego zapachu prania

Proste kroki do utrzymania świeżego zapachu prania

Czy zawsze zastanawiasz się, jak utrzymać przyjemny zapach prania i pralki? Wykonaj te proste czynności.

Karol Kowalewski w sobotę zadebiutuje w roli trenera Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Polski Cukier AZS UMCS Lublin kontra KS Basket Bydgoszcz. Czas na debiut nowego trenera

Polski Cukier AZS UMCS w sobotę o godz. 16 podejmie KS Basket Bydgoszcz. Na ławce lubelskiej ekipy zadebiutuje Karol Kowalewski, który w poniedziałek zastąpił Krzysztofa Szewczyka.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium