Do przygotowania tej wyśmienitej przystawki Agnieszka Filiks użyła sera Cheddar. Sera uwielbianego na całym świecie, który doczekał się swojego muzeum w Kanadzie. Jest słodko-kwaśny, orzechowy w smaku. A nuty pikanterii pozwalają łączyć go z różnymi dodatkami.
Składniki: 4 jaja, 40 dag sera Cheddar, 20 dag szynki, pół czerwonej papryki, pół pęczka szczypiorku, majonez.
Wykonanie: gotujemy jajka na twardo. Studzimy, kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w drobne paski. Siekamy szczypiorek, kroimy szynkę w paski. Wkładamy ser do woreczka, zawiązujemy i wrzucamy na gorącą wodę. Kiedy zmięknie, wałkujemy na papierze do ciasta.
Smarujemy ser majonezem, układamy ćwiartki jajek, paseczki szynki, paseczki papryki. Gęsto posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zwijamy w roladę, mocno ściskając papierem. Odstawiamy na 3 godziny. Kroimy na ukos.