Długi weekend zapowiada się zjawiskowo. Czas ruszyć się z kuchni do ogrodu lub w plener z koszykiem pełnym smakołyków i przenośnym grillem. Tym bardziej że przedwojenne majówki nad Bystrzycą przeszły do legendy.
– Przystanie kajakowe znajdowały się w pobliżu Zakładu Wodociągów przy alei Piłsudskiego, kilkaset metrów dalej znajdowała się przystań wojskowa. Ponieważ kajaki były drogie, w małych warsztatach można było sobie samemu zbudować kajak według poradnika Tadeusza Fonferka – mówi Marta Denys, autorka albumu "Lublin między wojnami. Opowieść o życiu miasta 1918-1939 r”.
Koszyk smaków
Nad Bystrzycą rozkładano koszyki z jajkami na twardo, pieczonym kurczakiem, domowym ciastem i lemoniadą. W modzie był także kwas musujący z browaru "Jeleń” (rodzaj podpiwka), oranżada z Fabryki Wód Gazowych M. Tolaka z ulicy Szewskiej i wody owocowe z Fabryki Wód Mineralnych, Sztucznych i Napojów gazowanych H. Policzkiewicza i S-ki, która mieściła się przy ulicy Staszica 14 (wcześniej ul. Poczętkowska).
W koszyku znajdowało się także jasne i ciemne piwo z browaru Vetterów, nalewki i likiery z Fabryki Słodkich Wódek i Likierów oraz słynny koniak "Carcheau”. Za jeden kieliszek likieru czy vetterowskiej śliwowicy, a także ogromną halbę piwa (kufel o pojemności pół litra) trzeba było zapłacić 10 groszy. To były czasy…
Co na kanapki?
Grill grillem, ale nadal najważniejszy jest prowiant, który zabierzemy ze sobą. Namawiamy, żeby w majówkowym koszyku znalazły się zdrowe i ekologiczne produkty: kanapki z pełnoziarnistego chleba, mięsa na zimno upieczone w domu, dobre żółte sery i dużo wody mineralnej.
Jak zrobić dobre mięso na piknik? Proponujemy schabową roladę z papryką i tymiankiem, która na kanapkach będzie wyglądać oszałamiająco. 1,5 kg schabu rozbić na prostokątny płat. Natrzeć solą i pieprzem. 5 ząbków czosnku rozetrzeć z solą i 4 łyżkami masła, dodać posiekane zioła: tymianek, bazylię i estragon.
Mięso posmarować ziołową masą. Na mięsie ułożyć paski czerwonej papryki i posiekany naciowy seler. Zwinąć w roladę, podsmażyć na maśle. Piec w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na cienkie plastry, układamy na kromeczkach chleba z sałatą.
Co na grill?
Przede wszystkim ryby. Ryby i owoce morza, które grilluje się bardzo krótko, są według amerykańskich naukowców najbezpieczniejszym gatunkiem mięsa na grill. Mięso, które leżało w marynacie przez 3 godziny, jest dużo mniej podatne na wytworzenie niebezpiecznych związków. Pod warunkiem że będzie to marynata z ziół, octu i wina. A ponieważ w niektórych odcinkach Bystrzycy pojawiły się pstrągi, warto je właśnie rzucić na grill.
Składniki: 4 filety z pstrąga, 4 długie paski wędzonego boczku, świeżo mielony pieprz, sól, marynata z białego wina, octu jabłkowego i ziól.
Wykonanie: filety z pstrąga posolić, natrzeć pieprzem, skropić marynatą z wina, octu i ziół, odstawić na pół godziny do lodówki. Zwinąć filety w roladę, zawinąć w plaster boczku i upiec na grillu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem. Na grilla znakomicie nadaje się także mięso tołpygi, hodowanej w stawach Lubelszczyzny.
Płotki z Bystrzycy
Jeśli ktoś z was ma wędkę, z dużym prawdopodobieństwem wyciągnie płotkę. Płotki należy wypatroszyć, oskrobać i wypłukać. Do miseczki wlać przygotowaną w domu marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny i ziół prowansalskich. Posmarować ryby z obu stron marynatą, do każdej płotki włożyć plasterki cytryny, zieloną pietruszkę i tymianek.
Każdą płotkę układamy na folii aluminiowej, dodajemy cienkie plasterki masła i posypujemy solą gruboziarnistą. Układamy na grillu lub obkładamy żarem ogniska i pieczemy około 20 minut, przekręcający ryby, żeby równomiernie upiekły się z każdej strony.
Sałata z rokpolem
Piknikowe lub ogrodowe przyjęcie może być punktem wyjścia do lżejszej, sałatkowej diety. Oto przepis na sałatkę z rokpolem, ulubiony przysmak Bogdana Łazuki.
Składniki: Sałata lodowa, 1 cykoria, 5 dag sera rokpol, 2 mandarynki, świeża bazylia, sól, oliwa z oliwek.
Wykonanie: Cykorię i sałatę dokładnie opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Ser pokroić w kostkę. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, z każdej usunąć skórkę. Bazylię wypłukać, osuszyć, oddzielić listki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, lekko oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek.