Przysłali przepisy i wygrali. Jola blender, Halina super książkę kucharską "Przepyszne ziemniaki", Anna książkę Roberta Makłowicza "Smak Węgier". Gratulacje.
Gulasz Joli
500 g wołowiny pokrojonej w kostkę, 3 cebule pokrojone w plasterki, 2 łyżki oliwy z oliwek ale może być też zwykły olej, 1 łyżka mąki, 600 ml ciemnego piwa, 1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki, 1 łyżeczka musztardy, 2 liście laurowe, 6 marchewek pokrojonych w plasterki, 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki, 1 papryka pokrojona w plasterki, sól, pieprz.
Wykonanie:
Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej mięso. Gdy juz będzie miękkie przekładamy je łyżką cedzakową na talerz. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, smażymy aż się cebula przyrumieni.
Posypujemy je mąką, mieszamy i trzymamy na patelni 1 minutę, a potem wlewamy piwo i paprykę i doprowadzamy do wrzenia, mieszając jednocześnie wszystko aby nie przywarło do patelni. Następnie dodajemy drzem porzeczkowy, musztardę, liść laurowy, marchewkę i pieczarki. Całość mieszamy z przygotowaną wcześniej wołowiną i przekładamy do jednego garnka doprawiamy do smaku. Podgrzewamy wszystko, podajemy i czekamy na pochwały od gości:). Smacznego!
Gulasz Haliny
250 g wołowiny (powinna być chuda), 2 łyżki oliwy, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 strąki ostrej papryczki, 300 g cukinii lub kabaczka (ewentualnie pieczarki lub grzyby suszone). Przyprawy: słodka mielona papryka (celem zagęszczenia) lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego) rozmaryn, bazylia, kminek, tymianek, sól, pieprz, kolendra, jałowiec)
Wykonanie:
W rondlu na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek aż się zeszklą. Do tego należy dodać mięso wcześniej pokrojone, doprawione i przesmażone kilka minut na bardzo gorącym oleju, tak aby pory w mięsie zamknęły się.
Dusimy, aż będzie miękkie (ok. 40 min pod przykryciem), podlewając od czasu do czasu bulionem. Pod koniec duszenia dodajemy świeżą i mieloną paprykę oraz pozostałe przyprawy. Następnie należy dodać cukinię lub kabaczka, mogą być też grzyby) i dusić jeszcze 10 minut.
Na koniec doprawić solą i zagęścić koncentratem lub zmieloną papryką. Gulasz należy koniecznie zostawić na noc w lodówce.
Gulasz Anny
700 g mięsa wołowego, 5 łyżek smalcu wieprzowego, 2 pomidory, 400 g cebuli, 2 ząbki czosnku, 400 g ziemniaków, 2-3 strąki czerwonej papryki, 2 łyżki papryki w proszku (słodkiej), litr wody, przyprawy: sól, pieprz, kminek do smaku.
Wykonanie:
Obsmażamy na silnym ogniu mięso pokrojone w kostkę.
Dodajemy pomidory ze skórką, grubo posiekaną cebulę i czosnek.
Trzeba oprószyć papryką w proszku i dusić wszystko kilka minut w umiarkowanej temperaturze.
Dodajemy pozostałe przyprawy i dolewamy wody. Gulasz trzeba dusić do 2 godz. w umiarkowanej temp. w garnku pod przykryciem.
Przed zakończeniem duszenia (ok. 30 min.) dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gulasz można (należy) doprawić czerwonym winem lub śmietaną.