Z książką Anity Agnihotri, byłej Miss Indii i założycielki restauracji Bombay w Szczecinie ostatnio się nie rozstaję. Tak jak z anielskim deserem. Z kardamonem.
Seria przewodników kulinarnych debiutowała jesienią 2006 r. Realizuje ona ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. W jej ramach ukazały się dotąd: Bułgaria, Chorwacja, Francja, Hiszpania, Egipt, Maroko i Tunezja oraz Węgry, zapraszające w pełną zapachów i smaków podróż do krajów popularnych wśród turystów z Polski. W 2008 r. dołączają do nich kolejne przewodniki z serii, czyli Indie, Japonia, Chiny, Meksyk.
Zapraszam na anielski deser. W oryginale nazywa się Thandai. Rewelacja!
Składniki
Wykonanie
Rodzynki, orzechy, słonecznik i migdały zalać naparem kopru, przykryć, odstawić na godzinę, zmiksować. Podgrzać 2 łyżki mleka, dodać szafran, napar z kardamonu i goździków oraz masę orzechową. Wlać pozostałe mleko. Podawać na zimno z kruszonym lodem.