To prawdopodobnie najlepsze ciasto na świecie.
Sezamowca upiekliśmy pod fachowym okiem Reginy Wróbel, pomagała nam Anna Szcześniak z jedynego na świecie Technikum Pszczelarskiego. Choć przepis może wam się wydać skomplikowany, to ciasto robi się w dwie godziny. Jaki efekt? Murowany. Je się sezamowca i je.
Najpierw ciasto i beza
5 żółtek, 0,5 kg mąki, 1 margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 0,5 szk. śmietany, kwaśny dżem, tłuszcz do wysmarowania blachy. Na bezę: 5 białek, 0,5 szk. cukru, 20 dag wiórek kokosowych.
Wykonanie:
Mąkę przesiać, oddzielić część na podsypanie. Pozostałą część posiekać z tłuszczem, dodać proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić. Blachę dokładnie posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta rozwałkować, przenieść na wałku na blachę i ciastem wyłożyć starannie dno i boki. Na ciasto wyłożyć dżem a następnie bezę (białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy wiórki kokosowe). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 30-40 min.
Potem masa sezamowa
15 dag sezamowego ziarna, 10 dag margaryny, 1/3 szk. cukru, 4-5 łyżek miodu.
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do garnka cały czas mieszając zagotować, lekko przestudzić.
Drugą część ciasta rozwałkować, przenieść na wałku na blachę i wyłożyć nim starannie dno i boki. Na ciasto wyłożyć gorącą masę sezamową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 30 min. (do zrumienienia).
I budyniowa
¾ l. mleka, ¾ szk. cukru, 15 dag masła, 3 żółtka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy.
Wykonanie:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka wymieszać oba rodzaje mąki, cukier waniliowy, żółtka i połączyć z gotującym się mlekiem. Budyń gotować kilka chwil cały czas mieszając. Gotowy budyń zdjąć z ognia, dodać masło, razem zmiksować.
Słodki finał
Wystudzone placki przełożyć gorącą masą budyniową. Ciasto z sezamem powinno pozostać na wierzchu. Odczekać kilka godzin, co jest bardzo trudne. Kochani, jakie to ciasto pyszne!