Jedna dla urody, druga dla zdrowia. Obie smakowite.
Surówka piękności
4 marchewki, 2 małe ogórki gruntowe, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki migdałowych płatków, sok z cytryny, cukier, przyprawa do sałatek PRYMAT.
Wykonanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Ogórki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, następnie pokroić w paski.
Rodzynki opłukać, sparzyć i odstawić na 10 minut.
Marchewkę wymieszać z ogórkami, rodzynkami i płatkami migdałów.
Całość skropić sokiem z cytryny, dodać przyprawę do sałatek PRYMAT. Odrobina cukru poprawi smak surówki piękności.
Wszystko się zgadza. Marchewka to skarbnica prowitaminy A. Ogórek świetnie wpływa na cerę, sok z cytryny to witamina C. A słodkie rodzynki poprawiają humor.
Można jeszcze dodać kilka kropel dobrej oliwy.
Surówka pełna witamin
3 gruszki, 20 dag węgierek, 1 jabłko, pół selera, 2 marchewki, 5 dag rodzynek, 150 ml jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól, cukier.
Wykonanie:
Jabłka i gruszki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Śliwki umyć, odpestkować, pokroić w kostkę.
Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na wiórki.
Rodzynki sparzyć.
Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku cukrem i odrobiną soli. Polać jogurtem.
W drugiej wersji pani Urszula proponuje pokroić jabłka w słupki, dodać banany pokrojone w krążki, starty seler. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem, polać jogurtem.
Ta sałatka idealnie pasuje do pieczonego kurczaka.