Gdybym mógł, to zjadłbym całą blachę sernika pierzynka, który piecze Teresa Lejkowska z Wólki Zabłockiej. W gminie Serniki robi się około 30 rodzajów serników. My mamy dla was przepisy na dwa super serniki. Z Sernik.
Krótki kurs pieczenia serników odbyliśmy pod okiem Danuty Dejko i Danuty Wysok z Brzostówki oraz Teresy Lejkowskiej z Wólki Zabłockiej. Razem z nami uczyli się: Kasia Duda, Ula Lipska i Kacper Sagan z III klasy wspomnianego gimnazjum. O historii Sernik opowiadała nam Anna Węgrzyn, nauczycielka historii - która też piecze i uwielbia serniki. Nauka poszła sprawnie, było nam słodko. Oto dwa super przepisy na serniki.
Sernik Pierzynka
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag margaryny.
Masa serowa:
1 kg sera, 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 4 żółtka + 2 jajka całe, ½ szklanki oleju, ½ szklanki mleka.
Posypka
1 paczka (10 dag) wiórek koksowych, 2 łyżki cukru, 4 łyżki masła.
Wykonanie:
Zagnieść ciasto.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować i wyłożyć na blachę ciasto. Piec około 1 godziny. 4 białka zmiksować z 4 łyżkami cukru i wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 15 minut.
Wiórki, cukier i masło podsmażyć i rozprowadzić na upieczonym, gorącym serniku.
Sernik orzechowy
Zrobić masę serową:
Składniki:
75 dag zmielonego sera, ½ kostki masła, 30 dag cukru pudru, 8 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy (lub śmietankowy) bez cukru, bakalie.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Zrobić kulki orzechowe:
Składniki:
30 dag orzechów mielonych, 1 ⅓ szklanki kwaśnej śmietany, 3-4 łyżki cukru pudru, ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć blaszkę. Na wierzch ułożyć kulki orzechowe. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik.
Zrobić masę orzechową:
Składniki:
1 kostka masła, 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2-3 łyżeczki mielonych orzechów, cukier do smaku.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus.
Finał: przełożenie ciasta: biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa.
Pyszne