Dla jednych nieznane. Dla innych podstawa orientalnej kuchni. Shitake. Japońskie grzyby hodowane w Polsce. Coraz liczniej obecne w sklepach.
Droższe od pieczarek
Wystarczy 2 grzyby pokroić w bardzo cienkie plastry i udusić na oliwie z czosnkiem. Dodać do świeżutkiego makaronu. I bardzo aromatyczne danie gotowe.
Ale bezcenne dla zdrowia
Oraz chronić nasze organizmy przed zachorowaniem.
Carpaccio z shitake
Oto przepis na carpaccio z shitake.
Dwa grzyby pokroić w cienkie plastry. Skropić cytryną i odstawić na kilka minut. Ułożyć na talerzu. Polać oliwą aromatyzowaną prawdziwkami. Posypać grubo mielonym pieprzem i solą.
Podawać z bagietką i czosnkowym masłem.
Shitake z estragonem
Na talerzu ulożyć plastry grzybów na przemian z plastrami sera. Ozdobić świeżym estragonem. Posypać grubo zmielonym pieprzem.
Smacznego i na zdrowie.