Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 września 2018 r.
8:14

Tej restauracji już nie ma. Ale zachowały się zdjęcia i książka kucharska [przepisy]

Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe
Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe

Po słynnej restauracji portowej w Głusku zostały tylko stare fotografie i książka kucharska z przepisami, wedle której w głuskiej Przystani gotował Stanisław Sieczkarz. Ale zachowała się druga „Przystań” przy ul. Kunickiego w Lublinie. W obu wielkim przysmakiem była polędwica wołowa w śmietanie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na taką polędwicę trafiliśmy w Łuszczowie, robił ją kilka lat temu Jakub Budzyński. W dodatku podał ją z kluseczkami gryczanymi.

W smaku dania potrafił zakląć dawnych wspomnień czar. Była w tym daniu harmonia, szacunek dla produktu i umiar w przyprawach. W dodatku można był zaspokoić głód.

Dziś, gdy na talerzach kucharze podają miniaturowe porcyjki mięsa, mały ziemniak i trzy kleksy emulsji, klienci zwyczajnie tęsknią za dobrym, polskim jedzeniem. Ale zaczynamy od słynnej giczy z głuskiej Przystani.

Gicz cielęca duszona

SKŁADNIKI: 3 kg giczy cielęcej z obciętym kolankiem, 3 dag soli, 2 dag mąki, 10 dag smalcu, 10 dag cebuli, 10 dag marchwi, 5 g czosnku.

WYKONANIE: gicz umyć, oczyścić z wierzchniej błony, wyporcjować. Cebulę i marchew oczyścić, zetrzeć na drobnej tarce. W starych jarzynach otoczyć mięso i pozostawić na godzinę. Następnie gicz osolić i oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu na rumiano.
Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą. Podlać wodą i powoli udusić do zupełnego rozklejenia tkanki chrzęstnej. Przed wykończeniem dodać roztarty z solą czosnek, zagotować i odstawić. Wydawać z kością. Podawać z ziemniakami, marchewką, buraczkami, brukselką, kalafiorem i surówkami sezonowymi.

Karp w migdałach

Karpia wspomina Eliza Kunc z Piask, która wymyśliła i stworzyła słynną restaurację „U Elizy”. Zresztą przyrządzała go od czasu do czasu wedle przedwojennej receptury. Na kilka tygodni przed sprzedażą lokalu podała karpia Robertowi Makłowiczowi. Był zachwycony.

SKŁADNIKI: 1 karp, 5 pokrojonych cebul, rodzynki i migdały według uznania, sól i pieprz. Na wywar: głowy i mięso z karpia, 3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie.

WYKONANIE: do gotującej się wody wrzucić głowy i resztki mięsa z ryby, wszystkie warzywa i przyprawy. Posolić i gotować przez co najmniej 2 godziny. Po pół godzinie wyciągnąć marchewkę, jeśli chcemy później nią dekorować półmisek.

Karpia pozbawić długich ości oraz kręgosłupa (używamy do wywaru). Otrzymane filety pokroić w 4 centymetrowe paski. Bulion odcedzić przez gęste sitko lub ściereczkę. Podzielić go na dwie części. W jednej z nich gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut rybne filety. Do drugiej części bulionu wsypać 5 drobno pokrojonych cebul. Dusić je przez 15 minut. Pod koniec dodać do cebul odcedzone z wody rodzynki i migdały.

Kiedy karp zmieni kolor z czerwonego na biały, to wtedy bardzo ostrożnie przełożyć go na szeroki półmisek. Pozostały bulion przelać do cebuli, dodać sporo pieprzu (potrawa powinna mieć słodkawo ostry smak) i odparować. Karpia udekorować marchewką i zalać rybnym bulionem. Odstawić do lodówki i modlić się, by galaretka zastygła.

Kotlety z jaj

SKŁADNIKI: 4 jaja ugotowane na twardo, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 surowe jajo, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

WYKONANIE: dobre ziemniaki ugotować, obrać, przemielić przez maszynkę, wystudzić. Jajka ugotować, drobno posiekać. Wymieszać z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz, surowe jajko i dokładnie wyrobić. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

 

Kotlety z jaj zupełnie zniknęły z kulinarnego pejzażu Lublina i okolic

Kurczę pieczone

Kolejny przysmak o wybornym smaku, który potrafią przyrządzić kucharze z Dworu Anna. Pół kurczęcia z młodymi ziemniakami i sałatą to był przedwojenny rarytas.

Najlepiej wybrać się na targ po wiejskie kurczęta. Mają zupełnie inny smak. Należy je pokroić w ćwiartki, po dokładnym umyciu i osuszeniu natrzeć je solą z pieprzem i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać trzy posiekane cebule, kilka podgrzybków i dusić do absolutnej miękkości. Można wrzucić listek laurowy i podlać bulionem.
Na końcu można dodać kilka łyżek tłustej, wiejskiej śmietany i dokładnie wymieszać z sosem spod kurczaków.

Polędwica wołowa z borowikami

Składniki: 60 dag polędwicy wołowej, 40 dag borowików świeżych lub mrożonych, 80 ml oleju, 10 g pieprzu tłuczonego, 1 szalotka, 120 g masła, świeży tymianek, sól, biały pieprz mielony, 240 ml śmietany 30 %, 80 ml wiśniówki, 16 młodych marchewek. Na kluski gryczane: 30 dag mąki gryczanej, 4 jaja, 2 łyżki masła, 1 posiekane cebula, pół szklanki mleka, sól.

Wykonanie: polędwicę pokroić na steki, marynować w oleju z tłuczonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron według gustu. Borowiki pokroić na duże cząstki. Przesmażyć na maśle z odrobiną pokrojonych szalotek i kilkoma listkami tymianku. Skropić wiśniówką i podlać śmietaną. Zredukować sos, doprawić solą i pieprzem.

Zrobić kluski. Mleko podgrzać, następnie bardzo ciepłe przelać do miski, dodać mąkę gryczaną. Cały czas mieszać, aby mąka dokładnie się rozpuściła. Masło rozpuścić na patelni, dorzucić do niej cebulę i dusić na małym ogniu. Po wymieszaniu mąki na dość gęste ciasto dodać jajka, masło, posolić i wyrobić na jednorodną masę. Ciasto wrzucać do garnka z gotowaną wodą, mocząc metalową łyżką we wrzątku.

Młode marchewki zblanszować, następnie opiec na grillu. Na talerzu ułożyć wołowinę, kluseczki, podlać sosem, ozdobić młodymi marchewkami.

Wołowina z Europy

Kolejne słynne danie podawano po wojnie w lubelskiej restauracji Europa. Gotowali tam kucharze, którzy zawodu uczyli się od dworskich kuchmistrzów. Na przykład słynne danie „Tournedos à la Rossini” podawano jeszcze na carskiej porcelanie.

SKŁADNIKI: 4 kawałki polędwicy, 4 plastry boczku lub wędzonej słoniny, kawałek sera roquefort, 200 ml madery, 2 trufle, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól pieprz.

WYKONANIE: oczyszczone i umyte mięso owinąć boczkiem, spiąć szpadkami, usmażyć na maśle i oliwie. Posolić, doprawić pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce. Zlać z patelni tłuszcz, wlać maderę, łyżką zeskrobać mięso z dna, dodać pokrojone w plasterki trufle (można zastąpić borowikami i oliwą truflową). Doprawić pieprzem i sosem. Mięso polać sosem, podawać z małymi ziemniakami gotowanymi w bulionie, groszkiem duszonym na maśle oraz plasterkami duszonej wątróbki.

Dwór Anna: Kurczęta pieczone były przedwojennym przysmakiem
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Słoneczna pogoda zachęcała do spacerów
Dużo zdjęć
galeria

Wielkanoc zachęcała do spacerów

Pierwszy dzień świat już za nami. Wiele osób postanowiło oderwać się od wielkanocnego spożywania kalorii i pójść na spacer. Lubelskie parki, brzegi Bystrzycy i ścieżki rowerowe tętniły życiem. Piękna pogoda sprzyjała spacerom i odpoczynkowi na świeżym powietrzu. Zobaczcie, jak dzisiejszą niedzielę wykorzystali mieszkańcy Lublina, którzy tłumnie ruszyli na spacery i rowery.

Termin rozliczenia się z fiskusem w tym roku mija 30 kwietnia

Fiskus czeka do 30 kwietnia, a ulgi proszą o wykorzystanie

Gdy żurek, białe kiełbasa i mazurki przejdą do historii, to do niektórych zapuka PIT. Czas goni, bo z fiskusem trzeba się rozliczyć do 30 kwietnia. Warto zatem pomyśleć, jak sobie ulżyć.

W Chełmie pojawiło się 5 specjalnych pojemników na tekstylia

Segregacja tekstyliów. Chełm gotowy na zmiany

Od 2025 roku w Polsce weszły w życie nowe przepisy, które nakładają na mieszkańców obowiązek segregacji tekstyliów. Odpady te, podobnie jak plastik czy papier, należy teraz oddawać do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK). To kolejny krok w stronę bardziej ekologicznego stylu życia i ograniczenia ilości odpadów trafiających na wysypiska.

Po wyjazdowej wygranej z Wartą Poznań Górnik Łęczna zagra w Lany Poniedziałek z Chrobrym Głogów

Górnik Łęczna chce zlać Chrobrego Głogów w lany poniedziałek

Minione dwie kolejki Górnik Łęczna otwierał meczami ze swoim udziałem. Po ostatniej wygranej nad Wartą Poznań zielono-czarni mieli zdecydowanie więcej czasu na przygotowanie do kolejnego meczu. Podopieczni trenera Pavola Stano zagrają dopiero w lany poniedziałek. Tego dnia do Łęcznej przyjedzie Chrobry Głogów. Początek meczu o godzinie 12.

Arcybiskup Tadeusz WOJDA SAC, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski
Urodził się 29 I 1957 r. w Kowali na Kielecczyźnie. Święcenia kapłańskie przyjął 8 V 1983 r. Jest doktorem teologii. W latach 1990-2017 pracował w Kongregacji ds. Ewangelizacji Narodów. W latach 2017-2021 był arcybiskupem metropolitą białostockim, a od 2 III 2021 r. jest metropolitą gdańskim. 14 III 2024 r. został wybrany przez 397. Zebranie Plenarne KEP Przewodniczącym Konferencji Episkopatu Polski.

Gdyby więcej było braterskiej miłości, może nie trzeba byłoby bronić wiary

 Wierzący w Chrystusa chętniej reagują na ataki i prześladowania ze strony świata, niż proponują coś pozytywnego w życiu wiary - powiedział przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda.

Sprawca wypadku poszukiwany przez policję. Zdjęcie pochodzi od świadków zdarzenia

Policja poszukuje pirata na hulajnodze. Potrącił w Lublinie 13-latkę i zwiał

Pędził na hulajnodze elektrycznej z prędkością 50-60 kilometrów na godzinę, potrącił 13-letnią dziewczynkę i uciekł z miejsca wypadku. Szuka go policja. Może poznajecie sprawcę.

Korona Łaszczów zdobyła teren Gromu Różaniec.  Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Korona Łaszczów zdobyła teren Gromu Różaniec. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Nie ma już niepokonanych zespołów na swoim boisku w „najciekawszej lidze świata”. W Wielką Sobotę Grom Różaniec po bardzo zaciętym meczu musiał uznać wyższość Korony Łaszczów

Poszedł po świąteczną szynkę, a wytropił przestępcę

Poszedł po świąteczną szynkę, a wytropił przestępcę

Kryminalny z puławskiej komendy, w czasie wolnym od służby, podczas przedświątecznych zakupów zauważył poszukiwanego do odbycia kary puławianina. Poszukiwany 19-latek Wielkanoc spędza za kratami

Po zwycięstwie nad Spartą Rejowiec Fabryczny Włodawianka Włodawa zajęła fotel lidera

Włodawianka nowym liderem chełmskiej okręgówki

W 18. kolejce Bug Hanna zremisował z Unią Rejowiec 1:1, a Włodawianka Włodawa pokonała Spartę Rejowiec Fabryczny 1:0. Cenne zwycięstwo odniósł Ruch Izbica, dla którego cztery bramki zdobył kapitan Michał Gałka. Hat-trick Jakuba Brzeskiego dla Astry Leśniowice. Brat Siennica Nadolna lepszy od rezerw Chełmianki.

Papież Franciszek

Orędzie wielkanocne

Papież Franciszek w orędziu wielkanocnym zaapelował o nadzieję, że pokój jest możliwy. Niech światło pokoju promieniuje na całą Ziemię Świętą i na cały świat - wezwał w orędziu, odczytanym w jego obecności przez mistrza ceremonii z balkonu bazylki Św. Piotra. Papież prosił o sprawiedliwy i trwały pokój dla Ukrainy.

Piłkarki Górnika bez problemów wygrały w Olsztynie

GKS Górnik Łęczna na piątkę w Olsztynie

GKS Górnik Łęczna w dobrych humorach spędzi święta. Podopieczne trenera Artura Bożyka szybko otworzyły wynik meczu ze Stomilankami, a ostatecznie pokonały rywalki aż 5:1.

Mateusz Stolarski przyznał, że w Łodzi jego drużyna miała sporo szczęścia

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Byliśmy do bólu skuteczni, ale oczekujemy od siebie więcej

Motor sprawił w sobotę niespodziankę i pokonał na wyjeździe Widzew Łódź 2:1. Dzięki temu zrewanżował się gospodarzom za porażkę z jesieni (3:4). Jak spotkanie oceniają trenerzy obu zespołów?

Ruch pociągów na stacji kolejowej Lublin odbywa się normalnie
Aktualizacja

Ruch pociągów na stacji kolejowej Lublin odbywa się normalnie

Ruch pociągów na stacji kolejowej Lublin odbywa się w niedzielę normalnie. Z powodu sobotniej awarii urządzeń sterowania ruchem przez ponad sześć godzin nie było możliwości przejazdu. Z utrudnieniami musieli liczyć się pasażerowie jadący m.in. do Warszawy, Wrocławia, Rzeszowa.

Piłkarze Traweny Trawniki zajmują ósme miejsce w tabeli lubelskiej klasy okręgowej

Sokół zremisował z Traweną, wyniki lubelskiej okręgówki

Sokół Konopnica zremisował u siebie z Traweną Trawniki i nie poprawił swojej sytuacji w ligowej tabeli. Gospodarze prowadzili, ale tylko przez pięć minut.

Kujawiak Stanin sprawił niespodziankę - po raz pierwszy w historii pokonał Unię Żabików na jej boisku

Historyczna wygrana Kujawiaka Stanin, wyniki bialskiej klasy okręgowej

Walczący o utrzymanie zespół ze Stanina zaskoczył wszystkich i wygrał na wyjeździe z Unią Żabików 1:0. Wysoka wygrana lidera Lutni Piszczac z rezerwami Orląt Radzyń Podlaski.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium