Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 września 2018 r.
8:14

Tej restauracji już nie ma. Ale zachowały się zdjęcia i książka kucharska [przepisy]

Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe
Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe

Po słynnej restauracji portowej w Głusku zostały tylko stare fotografie i książka kucharska z przepisami, wedle której w głuskiej Przystani gotował Stanisław Sieczkarz. Ale zachowała się druga „Przystań” przy ul. Kunickiego w Lublinie. W obu wielkim przysmakiem była polędwica wołowa w śmietanie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na taką polędwicę trafiliśmy w Łuszczowie, robił ją kilka lat temu Jakub Budzyński. W dodatku podał ją z kluseczkami gryczanymi.

W smaku dania potrafił zakląć dawnych wspomnień czar. Była w tym daniu harmonia, szacunek dla produktu i umiar w przyprawach. W dodatku można był zaspokoić głód.

Dziś, gdy na talerzach kucharze podają miniaturowe porcyjki mięsa, mały ziemniak i trzy kleksy emulsji, klienci zwyczajnie tęsknią za dobrym, polskim jedzeniem. Ale zaczynamy od słynnej giczy z głuskiej Przystani.

Gicz cielęca duszona

SKŁADNIKI: 3 kg giczy cielęcej z obciętym kolankiem, 3 dag soli, 2 dag mąki, 10 dag smalcu, 10 dag cebuli, 10 dag marchwi, 5 g czosnku.

WYKONANIE: gicz umyć, oczyścić z wierzchniej błony, wyporcjować. Cebulę i marchew oczyścić, zetrzeć na drobnej tarce. W starych jarzynach otoczyć mięso i pozostawić na godzinę. Następnie gicz osolić i oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu na rumiano.
Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą. Podlać wodą i powoli udusić do zupełnego rozklejenia tkanki chrzęstnej. Przed wykończeniem dodać roztarty z solą czosnek, zagotować i odstawić. Wydawać z kością. Podawać z ziemniakami, marchewką, buraczkami, brukselką, kalafiorem i surówkami sezonowymi.

Karp w migdałach

Karpia wspomina Eliza Kunc z Piask, która wymyśliła i stworzyła słynną restaurację „U Elizy”. Zresztą przyrządzała go od czasu do czasu wedle przedwojennej receptury. Na kilka tygodni przed sprzedażą lokalu podała karpia Robertowi Makłowiczowi. Był zachwycony.

SKŁADNIKI: 1 karp, 5 pokrojonych cebul, rodzynki i migdały według uznania, sól i pieprz. Na wywar: głowy i mięso z karpia, 3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie.

WYKONANIE: do gotującej się wody wrzucić głowy i resztki mięsa z ryby, wszystkie warzywa i przyprawy. Posolić i gotować przez co najmniej 2 godziny. Po pół godzinie wyciągnąć marchewkę, jeśli chcemy później nią dekorować półmisek.

Karpia pozbawić długich ości oraz kręgosłupa (używamy do wywaru). Otrzymane filety pokroić w 4 centymetrowe paski. Bulion odcedzić przez gęste sitko lub ściereczkę. Podzielić go na dwie części. W jednej z nich gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut rybne filety. Do drugiej części bulionu wsypać 5 drobno pokrojonych cebul. Dusić je przez 15 minut. Pod koniec dodać do cebul odcedzone z wody rodzynki i migdały.

Kiedy karp zmieni kolor z czerwonego na biały, to wtedy bardzo ostrożnie przełożyć go na szeroki półmisek. Pozostały bulion przelać do cebuli, dodać sporo pieprzu (potrawa powinna mieć słodkawo ostry smak) i odparować. Karpia udekorować marchewką i zalać rybnym bulionem. Odstawić do lodówki i modlić się, by galaretka zastygła.

Kotlety z jaj

SKŁADNIKI: 4 jaja ugotowane na twardo, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 surowe jajo, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

WYKONANIE: dobre ziemniaki ugotować, obrać, przemielić przez maszynkę, wystudzić. Jajka ugotować, drobno posiekać. Wymieszać z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz, surowe jajko i dokładnie wyrobić. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

 

Kotlety z jaj zupełnie zniknęły z kulinarnego pejzażu Lublina i okolic

Kurczę pieczone

Kolejny przysmak o wybornym smaku, który potrafią przyrządzić kucharze z Dworu Anna. Pół kurczęcia z młodymi ziemniakami i sałatą to był przedwojenny rarytas.

Najlepiej wybrać się na targ po wiejskie kurczęta. Mają zupełnie inny smak. Należy je pokroić w ćwiartki, po dokładnym umyciu i osuszeniu natrzeć je solą z pieprzem i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać trzy posiekane cebule, kilka podgrzybków i dusić do absolutnej miękkości. Można wrzucić listek laurowy i podlać bulionem.
Na końcu można dodać kilka łyżek tłustej, wiejskiej śmietany i dokładnie wymieszać z sosem spod kurczaków.

Polędwica wołowa z borowikami

Składniki: 60 dag polędwicy wołowej, 40 dag borowików świeżych lub mrożonych, 80 ml oleju, 10 g pieprzu tłuczonego, 1 szalotka, 120 g masła, świeży tymianek, sól, biały pieprz mielony, 240 ml śmietany 30 %, 80 ml wiśniówki, 16 młodych marchewek. Na kluski gryczane: 30 dag mąki gryczanej, 4 jaja, 2 łyżki masła, 1 posiekane cebula, pół szklanki mleka, sól.

Wykonanie: polędwicę pokroić na steki, marynować w oleju z tłuczonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron według gustu. Borowiki pokroić na duże cząstki. Przesmażyć na maśle z odrobiną pokrojonych szalotek i kilkoma listkami tymianku. Skropić wiśniówką i podlać śmietaną. Zredukować sos, doprawić solą i pieprzem.

Zrobić kluski. Mleko podgrzać, następnie bardzo ciepłe przelać do miski, dodać mąkę gryczaną. Cały czas mieszać, aby mąka dokładnie się rozpuściła. Masło rozpuścić na patelni, dorzucić do niej cebulę i dusić na małym ogniu. Po wymieszaniu mąki na dość gęste ciasto dodać jajka, masło, posolić i wyrobić na jednorodną masę. Ciasto wrzucać do garnka z gotowaną wodą, mocząc metalową łyżką we wrzątku.

Młode marchewki zblanszować, następnie opiec na grillu. Na talerzu ułożyć wołowinę, kluseczki, podlać sosem, ozdobić młodymi marchewkami.

Wołowina z Europy

Kolejne słynne danie podawano po wojnie w lubelskiej restauracji Europa. Gotowali tam kucharze, którzy zawodu uczyli się od dworskich kuchmistrzów. Na przykład słynne danie „Tournedos à la Rossini” podawano jeszcze na carskiej porcelanie.

SKŁADNIKI: 4 kawałki polędwicy, 4 plastry boczku lub wędzonej słoniny, kawałek sera roquefort, 200 ml madery, 2 trufle, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól pieprz.

WYKONANIE: oczyszczone i umyte mięso owinąć boczkiem, spiąć szpadkami, usmażyć na maśle i oliwie. Posolić, doprawić pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce. Zlać z patelni tłuszcz, wlać maderę, łyżką zeskrobać mięso z dna, dodać pokrojone w plasterki trufle (można zastąpić borowikami i oliwą truflową). Doprawić pieprzem i sosem. Mięso polać sosem, podawać z małymi ziemniakami gotowanymi w bulionie, groszkiem duszonym na maśle oraz plasterkami duszonej wątróbki.

Dwór Anna: Kurczęta pieczone były przedwojennym przysmakiem
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Falkon 2025. WieloŚwiaty
ZDJĘCIA I PROGRAM
galeria

Falkon 2025: Fantastyczna impreza w Lublinie

Kosmiczna kantyna rodem z Gwiezdnych Wojen z holoszachami, gry, pokazy, cosplay i poszukiwania odpowiedzi na bardzo ważne pytania. W Lublinie trwa Falkon 2025. WieloŚwiaty. Co jeszcze przed nami?

Daria Szynkaruk jest kapitanem MKS FunFloor Lublin

MKS FunFloor Lublin po zaciętym spotkaniu pokonał Energę Start Elbląg

Paweł Tetelewski może być zadowolony z postawy swoich podopiecznych. MKS FunFloor wygrał w Elblągu z tamtejszą Energą Startem 28:26. Spotkanie było jednak bardzo zacięte.

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Nieudany wyjazd Górnika Łęczna do stolicy. W piątek na otwarcie 21. kolejki Betlic I Ligi podopieczni trenera Pavola Stano przegrali z Polonią Warszawa 1:2

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?
QUIZ

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?

Lubelszczyzna to region, który zachwyca swoim dziedzictwem kulturowym, bogatą historią i niepowtarzalnym klimatem. Znajdziemy tu zarówno majestatyczne zamki i pałace, jak i urokliwe stare miasta, zabytkowe świątynie oraz miejsca owiane tajemnicą. Jeśli jesteś miłośnikiem historii i architektury, nasz quiz to doskonała okazja, aby sprawdzić swoją wiedzę i odkryć nieznane zakątki tej niezwykłej części Polski!

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Mieszkanka Woli Burzeckiej w powiecie łukowskim zadzwoniła do naszej redakcji narzekając na zmniejszenie liczby zajęć dla seniorów w miejscowej świetlicy. To skutek zakończenia projektu w ramach Senior+. Zapytaliśmy w gminie o szansę na poszerzenie oferty.

Droga impreza w Kraśniku – stracił złoto, zegarek i pieniądze

Droga impreza w Kraśniku – stracił złoto, zegarek i pieniądze

Mieszkaniec Kraśnika nie wybrał sobie najlepszych kompanów do wspólnego biesiadowania. Po imprezowej nocy okazało się, że nie ma już gości, ale także jego kosztowności.

Dżem w Puławach
koncert
23 marca 2025, 19:00

Dżem w Puławach

Niewiele jest w historii polskiego rocka zespołów, o których można powiedzieć, że są kultowe. Na pewno jednym z nich jest Dżem, który wystąpi 23 marca (niedziela) w Puławach.

Gmina chce połączyć widoczną na zdjęciu SP w Moniakach z położoną kilka kilometrów dalej podstawówką w Bobach-Kolonii
edukacja

Jedna podstawówka zamiast dwóch. Rodzice zaskoczeni

Bez dyskusji na komisji oświaty, spotkań z mieszkańcami, bez konsultacji - rada miejska w Urzędowie podjęła uchwałę o zamiarze połączenia dwóch szkół podstawowych, w Bobach-Kolonii i Moniakach. Administracyjnie zlikwidowana ma być ta pierwsza, a fizycznie ta druga.

Greccy mistrzowie stoner – rocka zagrają w Lublinie
koncert
21 czerwca 2025, 18:00

Greccy mistrzowie stoner – rocka zagrają w Lublinie

Greckie trio, 1000mods dołącza do składu festiwalu – Lublin Rock The Square Festival. Trio 1000mods to – obecnie – jeden z najpopularniejszych greckich rockowych składów.

Domowa awantura – telewizor wylądował na zaparkowanym aucie

Domowa awantura – telewizor wylądował na zaparkowanym aucie

40-latek pokłócił się z partnerką i niefortunnie wyładował swoją złość. Teraz nie tylko nie ma telewizora, ale grozi mu również surowa kara.

Blisko milion zł na kulturę. Miasto zdecydowało jakie projekty otrzymają dofinansowanie

Blisko milion zł na kulturę. Miasto zdecydowało jakie projekty otrzymają dofinansowanie

60 projektów z dofinansowaniem prawie miliona złotych. Zakończył się tegoroczny konkurs Miasto Kultury. Projekt ma na celu tworzenie i upowszechnianie kultury wśród mieszkańców Lublina.

Rolnicy zaleją mailami unijnych komisarzy. Chodzi o przyszłość handlu z Ukrainą

Rolnicy zaleją mailami unijnych komisarzy. Chodzi o przyszłość handlu z Ukrainą

Umowa handlowa z Ukrainą musi mieć niezwykle konserwatywny wymiar – twierdzi europoseł Krzysztof Hetman z Polskiego Stronnictwa Ludowego, który wraz z rolnikami chce wspólnie wypracować nowe stanowisko i przekazać je władzom w Brukseli. Polityk stworzył już plan działania.

Kontrabanda w dostawczaku

Kontrabanda w dostawczaku

5,5 tys. paczek papierosów bez akcyzy ukrytych w samochodzie dostawczym – to wynik kontroli funkcjonariuszy straży granicznej na terenie gminy Wierzbica. Wartość rynkowa kontrabandy została oszacowana na niemal 100 tys. złotych.

Padwa ma wolne, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z Jurandem

Padwa ma wolne, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z Jurandem

W 16. kolejce AZS AWF Biała Podlaska powalczy o punkty z Jurandem Ciechanów.

Falkon 2024
WYDARZENIE

Falkon 2025. WieloŚwiaty. Trzy dni z fantastyką (program)

Od ponad 20 lat Falkon dostarcza fantastycznych wrażeń. W ten weekend też ich nie zabraknie: będą spotkania z twórcami, prelekcje, panele dyskusyjne, konkursy, warsztaty, pokazy i gry. To wszystko przez trzy dni w Akademii Nauk Stosowanych im. Wincentego Pola w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium