Województwo lubelskie bierze udział w targach Smaki Regionów w Poznaniu (19–22 września).
W tym roku nasz region stawia na promocję cebularza lubelskiego zarejestrowanego w UE oraz cydru – we współpracy z firmą Ambra.
Pięć statuetek "Perły" - prestiżowej nagrody w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", powędruje w tym roku do wytwórców z naszego województwa. Nasze perłowe specjały to:
- chleb żytni wygnanowski, zgłoszony przez Barbarę Krzyszczak ze Stasina k. Motycza,
- konfitura z owoców róży, zgłoszony przez Jolantę Mazurkiewicz ze Starej Wsi k. Końskowoli,
- szarytka w marynacie, zgłoszona przez Janinę Bańkę z Kraśnika,
- masło Extra, zgłoszone przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Opolu Lubelskim,
- golasy z kaszy gryczanej z serem, zgłoszone przez Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego.
Stoisko w Poznaniu organizuje i prowadzi Departament Rolnictwa Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.