Ismael Hernandez nauczy was robić popularną tortillę. Można ją jeść na gorąco, na zimno. Można z niej zrobić koreczki i kanapki.
Robimy tortillę
12 wiejskich jajek, 400 g ziemniaków, 150g cebuli, 200 g chorizo (czyli hiszpańskiej kiełbasy paprykowej) ale można też użyć polskiej, szczypta posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek, 150 g sera żółtego do dekoracji.
Wykonanie:
Kroimy ziemniaki na drobniutkie kawałeczki (może być w drobną kostkę). To samo robimy z cebulą i chorizo.
Wlewamy oliwę do patelni (najlepiej o średnicy ok.26 cm). Gdy będzie ciepła (nie gorąca, ponieważ muszą się one ugotować w oleju, a nie usmażyć) wrzucamy ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe, dodajemy cebulę, gotujemy jeszcze ok.5 minut i dodajemy chorizo. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wybijamy 12 jajek, mieszamy oraz dodajemy sól i pieprz. Gotowe ziemniaki z cebulą i chorizo przekładamy z patelni do miski z jajkami, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy dokładnie.
Do patelni ponownie wlewamy oliwę, czekamy aż będzie gorąca i wlewamy naszą mieszankę jajek z warzywami i chorizo. Kiedy dolna część będzie usmażona, przy pomocy talerza lub dużej pokrywki odwracamy tortillę, aby usmażyła się też z drugiej strony. Niektórzy lubią tortillę dobrze wysmażoną, a inni lekko surową w środku.
Na koniec kładziemy na tortilli plasterki sera i przykrywamy, aż się rozpuści. I gotowe! Smacznego!