Witaj Grazia i Mantu
W zaczarowanym sklepiku w Nałęczowie można kupić pastę truflową.
Słoiczek takiej dobroci pod choinkę może uczynić cuda.
A oto przepis na polędwicę wołową w truflach.
Należy kupić 4 steki. Następnie zgromadzić na sos:
2 szalotki, 4 łyżki masła, pół szklanki rosołu, pastę truflową. Oraz: koncentrat pomidorowy, balsamico, po pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina, porto, koniaku, trochę świeżego rozmarynu, grubą sól, biały pieprz.
Na patelnię masełko, szalotka i rozmaryn. Trochę koncentratu, trochę mieszania, wino, porto, koniak. Po odparowaniu powinno zostać pół szklanki płynu, teraz rosół, znów odparowanie. Balsamico na smak, po przecedzeniu do garnuszka, masło, sól, pieprz. Gotowe.
Ostatni akt: Steki na gorący olej, koniecznie pojedynczo.
Na każdy talerz sos, na to stek i masełko.
Do tego odrobina warzyw.
Szczęśliwy obiad na święta.