W upalne dni nabierają znaczenia. Podstawą są grube plasterki ogórka, cukinii, pomidora, kalarepki czy awokado. Taką zieloną kromeczkę warto posolić i doprawić odrobiną pieprzu.
Na grube plastry pomidora pasuje pasta wykonana z twarożku i wędzonej makreli. Na wierzch dużo zielonego koperku.
Doskonałym dodatkiem na warzywne kanapki jest ugotowana fasola Jasiek, którą mieszamy z odrobiną ostrej pasty paprykowej i układamy na plastrach ukośnie pokrojonej cukinii.
Na zielone kanapki warto przygotować sobie tapenadę z czarnych lub zielonych oliwek. – Podstawa to dobre oliwki, przy czarnych sprawdźmy, czy nie są farbowane. Do tego kapary i kto lubi filety anchois. Oraz dobra oliwa – mówi Elżbieta Cwalina z restauracji Hades-Szeroka w Lublinie.
Do blendera wrzucamy szklankę oliwek, 2 filety anchois, 2 łyżeczki kaparów, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Miksujemy, powoli wlewając 5 łyżek oliwy. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podajemy na kalarepce lub awokado.