
Choć ma bajkową figurę, to lubi zajadać boczek z patelni, świeżonkę z cebulką a na deser śledzie. Dziś poleca swoją zapiekankę. Do dobrego wina.

Zapiekanka z ziołami prowansalskimi
1 bagietka
masło czosnkowe
15 dag niebieskiego sera pleśniowego
1 gruszka
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Bagietkę pokroić w ukośne kawałki. Posmarować masłem czosnkowym.
Na każdej kromce położyć cienki plaster świeżej gruszki.
Na gruszkę nałożyć plaster sera pleśniowego.
Posypać roztartymi ziołami i zapiec w piekarniku na złoto.
Podawać w dobrym towarzystwie z dobrym winem.
Śledzie
8 płatów śledziowych
3 cebule
cytryna
sól, pieprz
dobra oliwa.
Wykonanie:
Śledzie namoczyć na parę godzin. Pokroić na kawałki. - Tak, żeby jeden kawałek starczył na trzy razy do buzi - mówi Agnieszka.
Posolić, dodać pieprz, obłożyć plastrami cebuli, skropić cytryną, odczekać i zalać oliwą. Gotowe za trzy godziny.