Golonka ma jałowcowy smak, piecze się na kapuście z winnym jabłkiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo Oblasy słyną z dobrego jedzenia.
Składniki
12 dag słoniny
4 dag smalcu
20 dag kapusty kiszonej
20 dag soczystego, kwaśnego jabłka
60 dag cebuli
4 ziarna jałowca
listek laurowy
pieprz
majeranek
sól.
Wykonanie
Cebulę obrać, posiekać, jabłko umyć i pokroić w ósemki. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić w rondlu. Kapustę gotować w oddzielnym garnku razem z ziarenkami jałowca i listkiem laurowym, przełożyć do niej wytopione skwarki ze słoniny. Na tłuszczu zrumienić cebulkę, potem wrzucić jabłka i dusić 5 minut.
Na brytfannę wyłożyć ugotowaną kapustę, usunąć jałowiec i listek laurowy, wymieszać z cebulą, jabłkami i tłuszczem, przyprawić pieprzem. Na tak przygotowanej kapuście ułożyć golonkę i zapiekać razem około 15 minut.
Podawać z opieczonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki.