Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 maja 2013 r.
8:35
Edytuj ten wpis

Złota Łuska. Pierwszy festiwal ryb słodkowodnych

0 3 A A
Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince
Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince

Korona z karpia, gołąbki z sandacza, pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie, lin z doliny Zielawy, sum poleski z plackami z kiszonej kapusty. To tylko niektóre z rybnych przysmaków, których spróbujecie już 23 czerwca na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie. Pierwszy na Lubelszczyźnie festiwal ryb słodkowodnych "Złota Łuska” zapowiada się smakowicie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
We wtorek, 28 maja, w Zajeździe Wincentów koło Lubartowa odbył się konkurs kulinarny "Ryba od kuchni” zorganizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka " W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.

Do pojedynku na rybne dania stanęli zawodowi kucharze, gospodarstwa rybackie, gminy oraz pasjonaci gotowania.

– O konkursie dowiedziałam się z Dziennika Wschodniego. Zabrałam syna i razem przygotowaliśmy pulpeciki z okonia w mandarynkowej galarecie. Choć z zawodu jestem lekarzem, to razem z synem Michałem bardzo lubimy gotować – mówi Joanna Jarosz-Czapnik z Lublina.

A my mamy dla was przepisy na najciekawsze potrawy.

Królewska korona z karpia w sosie piernikowym

Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wincentów.

Składniki: 4 karpie po 1,2 kg, 1 kg cebuli, 2 główki czosnku, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg pietruszki, 0,5 kg selera, 2 łyżki miodu, 0,5 kg piernika, 0,3 l wina czerwonego wytrawnego, 4 bataty, 3 jajka, 2 cytryny, 1 słoik żurawiny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 3 goździki, 3 kwiaty anyżu, gałka muszkatałowa.

Wykonanie: karpie sprawić, zamarynować w posiekanej cebuli, soli, pieprzu i czosnku, odstawić. Z resztek karpia nastawić wywar na bulion rybny. Wlać 2 litry wody, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Pod koniec gotowania dodać pokruszony piernik, aby bulion rybny nabrał smaku piernika. Przecedzić i sklarować ubitym na sztywną pianę białkiem. Sos zagęścić zimnym masłem z mąką.

Bataty umyć, przesypać solą i pieprzem, zalać oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C przez 1 godzinę. Filety z karpia ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Czerwone wino wlać do rondla, odparować, dodać całą żurawinę i doprowadzić do konsystencji delikatnego sosu.

Kiedy ryba i ziemniaki będą już gotowe, należy wyłożyć na talerz rybę, polać sosem piernikowym, a ziemniaki sosem z żurawiny.

Gołąbki rybne w sosie borowikowym

Fantastyczną potrawę z sandacza przygotowali Karolina Chapska i Radosław Taracha. Młodzi kucharze zachwycili komisję smakiem, fantazyjnym podaniem i wdziękiem przepisu stylizowanego na staropolski styl.

Składniki: 1 głowa kapustna, włoską zwana, 1 kg filetów sandacza, 3 dorodne cebule, 2 marchwie, 2 białe korzenie pietruszki, 1 por, pęczek kopru, 2 białka jaj zielononóżki, krztyna oleju z rzepaku wyciśniętego, pół kilo borowików, setka białego wina, kubek słodkiej śmietanki, sól i pieprz.

Wykonanie: wywar z włoszczyzny zgotować, pamiętając o pozostawieniu 2 cebul do nadzienia potrzebnych. Sprawioną umyć, osuszyć i przez sitko maszynkowe przepuścić wraz z wcześniej podduszoną na oleju cebulą.

Dodać ubite białka jaj oraz zsiekany koper dorzucić. Soli i pieprzu na smak dodać. Kapustę włoską, wrzątkiem potraktować. Pilnując, by liście w całości pozostały. A co grubsze listne nerwy z kapusty usunąć. Farsz rybny w kapustę owinąć. W garnku gołąbki ułożyć i wywarem zalać.

Tak przygotowane gołąbki na wolnym ogniu zgotować. Borowiki na maśle poddusić. Winem lekko podlać, do odparowania alkoholu doprowadzić. Słodką śmietanką sos zagęścić. Do smaku przypraw dodać.

Pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie

Składniki: 1 kg filerów z okonia, 3 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, sok z połówki cytryny, 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 5 ziarenek kardamonu, 5 ziarenek kolendry, sól do smaku, 4 łyżeczki żelatyny, 5 mandarynek klementynek.

Wykonanie: warzywa i przyprawy zalać 2 l wody i gotować do miękkości warzyw. Filety rybne zmielić przez maszynkę, połączyć ze zmielonymi po ugotowaniu warzywami. Dodać surowe jajka, bułkę tartą i sok z cytryny. Posolić do smaku. Formować pulpety wielkości moreli. Wkładać do wrzącego wywaru, gotować na małym ogniu ok. 15 minut i wyjąć.

Z wywaru, który pozostał odmierzyć 1/2 litra i rozpuścić w nim 4 łyżeczki żelatyny. Pulpety rybne układać na półmisku razem z mandarynkami podzielonymi na cząstki. Całość zalać ścinającą się galaretą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pozostałe informacje

Peja & Slums Attack: 30 lat na scenie. Koncert w Zgrzycie
JUBILEUSZ
29 listopada 2024, 18:00

Peja & Slums Attack: 30 lat na scenie. Koncert w Zgrzycie

To już 30 lat, odkąd Ryszard „Peja” działa na polskiej scenie pod szyldem Slums Attack. Jubileuszowy koncert odbędzie się już w najbliższy piątek (29 listopada) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt. Gościnnie z Rychem na scenie m.in: Dj. Decks, Gandi Ganda, Iceman, Glaca, Dvj. Rink.

Choć do dziś uczciwie przyznaję, że muzykiem jazzowym tylko bywam. Klasyka ukształtowała mnie i jest dla mnie wciąż ważną częścią artystycznego życia – mówi Krzysztof Herdzin
KLASYKA I JAZZ

Krzysztof Herdzin: Muzyka sprawiła, że mam piękne życie

Zrobiłem kurs weterynaryjny i poznawałem prawdziwe życie od podszewki zajmując się we dwójkę z kolegą jamajczykiem blisko setką psów w schronisku – mówi Krzysztof Herdzin, profesor sztuk muzycznych, pianista, kompozytor, aranżer, dyrygent, producent płytowy, multiinstrumentalista

Sławomir Wołoszyn
SMACZNEGO

Zalewajka, żurek i wilkołaski barszcz. Ciepłe zupy na zimne dni

Idzie na zimę, więc rozgrzewające zupy są w kuchni na topie. Wśród nich króluje żurek, Z dobrym wsadem może zastąpić cały obiad. – Najlepszy wsad to wędzone żeberko – mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru w Lublinie.

Zaczepiał, bił, kazał klękać i przepraszać. Już go zatrzymali
INTERWENCJA

Zaczepiał, bił, kazał klękać i przepraszać. Już go zatrzymali

Do policyjnego aresztu trafił 31-latek, który w sobotę w Puławach najpierw zaczepiał przypadkowe osoby, a następnie dwukrotnie uderzył w głowę mijanego 15-latka, któremu kazał klękać i go przepraszać.

House Flipper: Dine Out
GRAMY
film

House Flipper: Dine Out. Najpierw wyremontuj, a potem ugotuj (wideo)

Na początek inwestycja, a po wielkim remoncie decyzja: sprzedajemy czy sami gotujemy? Jutro premiera dodatku Dine Out do gry House Flipper.

Cały czas pomagają innym. Dziś świętowali
Dzień pracownika socjalnego
galeria

Cały czas pomagają innym. Dziś świętowali

Ta praca jest jedną z cięższych, często prowadzącą do wypalenia zawodowego – mówi Grzegorz Sołtys, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Lublinie. Dziś w Lublinie zorganizowano uroczystości z okazji Dnia Pracownika Socjalnego.

Zostań gwiazdą rocka. Scena Ad Hoc
27 listopada 2024, 19:00

Zostań gwiazdą rocka. Scena Ad Hoc

Masz zespół i chcesz koncertować? Temu służy scena Ad Hoc, na której występują początkujący artyści. W środę (27 listopada) w Chatce Żaka nastąpi kolejny – drugi – krok do sławy. Oprócz zespołów będzie można zobaczyć utalentowane solowe artystki.

Bolesna historia. Spotkanie z Christine Hoffmann
26 listopada 2024, 18:00

Bolesna historia. Spotkanie z Christine Hoffmann

Czy wspólna polsko-niemiecka pamięć jest możliwa? Dlaczego nie pamiętamy? Na te i inne pytania spróbuje odpowiedzieć Christiane Hoffmann, autorka książki „Czego nie pamiętamy. Pieszo śladami ucieczki ojca”.

Lubartów wyda 163 milionów na ulice, zabytki i salę sportową
DOCHODY I WYDATKI

Lubartów wyda 163 milionów na ulice, zabytki i salę sportową

W przyszłym roku władze Lubartowa do swojej dyspozycji będą miały więcej pieniędzy niż w obecnym. Rosną dochody, wydatki, ale kwota przeznaczona na inwestycje. Wśród najdroższych są remonty i budowa dróg, kanalizacja, czy dokończenie nowej sali dla sportowców.

Na ławie oskarżonych zasiadły trzy osoby
W SĄDZIE

Wójt z żoną ustawili przetarg? Ruszył proces

Nie przyznali się do winy, ale wyjaśniać niczego nie chcieli, odpowiadać na pytania również nie. Leon B., były wójt Sułowa zasiadł na ławie oskarżonych wraz z żoną Grażyną oraz Stanisławem K. Według prokuratury ta trójka dopuściła się nieprawidłowości przy przetargu i realizacji utwardzenia wąwozu w Żrebcach.

Maria Dębska jako Anka Serafin w serialu Śleboda
DO ZOBACZENIA
film

Śleboda: Zbrodnia i Podhale w sześciu odcinkach. Jest pierwszy zwiastun (wideo)

Dziś zwiastun, a premiera za niespełna trzy tygodnie. Jest seria kryminałów, zaraz będzie serial Śleboda.

Last Minute – co to znaczy? Czy to naprawdę najtańsze wakacje?

Last Minute – co to znaczy? Czy to naprawdę najtańsze wakacje?

Marzysz o spontanicznych wakacjach, które pozwolą Ci uciec od codzienności bez planowania z wielomiesięcznym wyprzedzeniem? Oferty Last Minute mogą wydawać się idealnym rozwiązaniem – wystarczy poczekać do ostatniej chwili, by znaleźć wyjazd w atrakcyjnej cenie i szybko zarezerwować wymarzoną podróż.

Jakie korzyści niesie ze sobą kąpiel w balii?

Jakie korzyści niesie ze sobą kąpiel w balii?

Kąpiel w balii ogrodowej (czyli tzw. ruskiej bani lub ciepłej beczce) to nie tylko sposób na chwilę relaksu, ale także potencjalnie skuteczna metoda na poprawę zdrowia i samopoczucia.

Bez ciepłej wody i ogrzewania. Gdzie i jak długo?
LUBLIN

Bez ciepłej wody i ogrzewania. Gdzie i jak długo?

Na kilka godzin wyłączą ogrzewanie. Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej zapowiada przerwy w dostawie ciepła.

Prawda, wolność, siła kobiet. Applebaum, Holland i Tokarczuk z honorowymi tytułami UMCS
WYDARZENIE
galeria

Prawda, wolność, siła kobiet. Applebaum, Holland i Tokarczuk z honorowymi tytułami UMCS

UMCS w roku jubileuszu 80-lecia istnienia wyróżnia „trzy wielkie damy polskiej, europejskiej i światowej kultury intelektualnej”, które swą postawą, niezależnością i odwagą głoszonych poglądów, nawiązują wprost do przesłania Marii Curie-Skłodowskiej, patronki uczelni – zapowiedział prof. Jan Pomorski.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium