
Tradycyjną Pejzankę gotowały w sobotę w Karczmie Firlejowe Sioło w Wólce Rozwadowskiej (powiat lubartowski) panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kozłówce.

Pejzanka to niezwykle popularna zupa w XIX w., powstaje na wywarze mięsnym np. na żeberkach, z dodatkiem cukinii, cebuli, czosnku, marchewki, selera naciowego czy fasoli. Jest podawana z puree ziemniaczanym i śmietaną.
Kozłowiecka Pejzanka została zaprezentowana w 2015 roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Zupa cieszy się popularnością, otrzymała Nagrodę Publiczności w lubelskim etapie Konkursu Polska od Kuchni, który miał miejsce w ubiegłym roku w Zamościu.
– Jestem rodowitą kozłówczanką i doskonałe pamiętam smak pejzanki z dzieciństwa, właśnie taką gotowała moja mama – mówi 94-letnia Czesława Mitrus.
W wydarzeniu wziął udział Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.
Dzisiejsze spotkanie promuje planowaną publikację zawierającą przepisy na polskie zupy.
