Tradycyjne produkty i lokalne potrawy królowały na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur podczas "Lubelskiego Festiwalu Produktów Tradycyjnych", organizowanego przez Samorząd Województwa. Bardzo smacznej imprezie towarzyszył także finał regionalny 23. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów".
Podczas festiwalu można było przekonać się jak bardzo bogata jest kulinarna oferta naszego regionu, poznać i posmakować potrawy wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i odznaczone "Perłami" przyznawanymi przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Na stoiskach królowały słodkie ciasta, tradycyjne wędliny, ryby, pieczywo oraz miody. O dobrą zabawę zadbały Koła Gospodyń Wiejskich, prezentując lokalne przyśpiewki.
Finał regionalny XXIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Festiwalowi Produktów Tradycyjnych towarzyszył finał regionalny XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Dominika Orłowskiego, członka Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i lokalnego miała twardy orzech do zgryzienia. Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać nagrody i wyróżnienia. Oto laureaci:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
produkty i przetwory mięsne
I miejsce: tuszonka po fajsławicka czyli mięso z weka, Krystyna Brzozowska, Fajsławice
wyróżnienie: słonina wędzona,Swojskie wyroby od Jasia,Dobrosławów
produkty i przetwory z ryb
I miejsce: tatarski czurtan,Olga Gawryluk,KGW w Łobaczewie Małym
produkty mleczne
I miejsce: ser z gorczycą, Jerzy Moń z Krupego
miody
I miejsce: miód wrzosowo-cesarski, Dariusz Goralczyk, Wilczopole
wyróżnienie: miód spadziowy ze spadzi liściastej, Ireneusz Kwaśniak, Pasieka „Malinowa kraina” Karczmiska
wyróżnienie: miód łąkowy, Mieczysław Janik Pasieka Hodowlana, Pszczela Wola
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
przetwory owocowe
I miejsce: konfitura z czarnej maliny, Gospodarstwo Ekologiczne Tomasz Chlebek, Wandalin
wyróżnienie: dżem z czarnej porzeczki, Wioletta MichalskaSłońcem posłodzone w słoiki zakręcone, Polesie
wyroby cukiernicze
I miejsce: kołacz gruszkowy, Janina Bańka, Kraśnik
wyróżnienie: włohacze, Małgorzata Czerniak KGW Huta
Napoje regionalne:
napoje bezalkoholowe
wyróżnienie: wyrop z czarnej porzeczki, Renata Kursa KGW w Kośminie
napoje alkoholowe
I miejsce: Wino gronowe,Winnica Ostrowskich, Komodzianka, GminaFrampol i Klasztorne MOCNE,Chmiele Nałęczowskie Mirosław Sołyga Browar Rodzinny
wyróżnienie: cydr jabłkowy różany, BiGrim Irena Maryniowska Wojciechów, gmina Łaziska
Inne produkty regionalne:
I miejsce: kanie w zalewie octowej Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem” oraz KutiaNowicka Urszula, Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach, GOK Biała Podlaska
wyróżnienie: rydzyki poniatowskie,Krystyna Sadowska, Poniatowa
Nominacje do Pereł:
- sum w zalewie octowej, Marta StefaniukKGW w Łobaczewie Małym
- ser dojrzewający krupski, Jerzy Moń
- lody śmietankowe z Ostrowa,Henryk Szkuat
- syrop z płatków dzikiej róży, Aleksandra Mazurkiewicz, Manufaktura Różana
- lędźwian z Zabłocia, Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia
- babka drożdżowa zaparzana, Urszula Nowicka Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
- Jasne goryczkowe, Chmiele Nałęczowskie, Mirosław Sołyga Browar Rodzinny
Finał konkursu – część gastronomiczna
I miejsce: piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną + pierś z kaczki po zamojsku, kluski z mąki orkiszowej, sałatka z pieczonego buraka - Restauracja Kuluary z Lublina
II miejsce: zupa kalia + fałszywe kasztany - Jolanta Gawryluk, Renata Chryścionko „KGW w Łobaczewie Małym
III miejsce: zupa grzybowa z zacierkami + bliny nadziewane farszem mięsno gryczanym z zasmażką - Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach Mikiciuk Katarzyna, Urszula Nowicka
wyróżnienie: barszcz szczawiowy z jajkiem + hreczniaki - Koło Gospodyń Wiejskich w Potoku Wielkim