Nie na boisku w Bełżycach, ale na lotnisku w Radawcu. W tym roku Festiwal Wieprzowiny odbędzie się w innym miejscu. Dwudniowa impreza rozpocznie się w sobotę od konferencji naukowej. W niedzielę podczas imprezy plenerowej wystąpi m.in. Anna Wyszkoni.
Tegoroczny Festiwal Wieprzowiny rozpocznie się w sobotę w Lublinie. W Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego przy ul. Akademickiej 13 o godz. 16 rozpocznie się otwarta konferencja naukowa. Będzie mowa m.in. o mięsie wieprzowym i technologii i żywieniu człowieka, jak też o systemach jakości w produkcji wieprzowiny.
Z kolei w niedzielę na lotnisku w Radawcu od godz. 10 rozpoczną się konkursy kulinarne. - Będzie m.in. konkurs VIP-ów w grillowaniu karczku - dodaje Sieńko. - Około 16 kół gospodyń wiejskich będzie konkurować w konkursie na najlepszy schab i smalec. Ocenie będzie podlegać także stoiska wystawowe przygotowane przez koła gospodyń wiejskich.
Będzie też degustacja dla publiczności. - Przygotujemy ok. tony karczku i kiełbasy - zapowiada prezes zarządu Spółdzielczej Grupy Producentów Atut w Babinie.
Na scenie wystąpią zespoły - Diadem (godz. 15) i Czarny Ziętek z Killerami (godz. 19). Gwiazdą wieczoru będzie Anna Wyszkoni (godz. 21). Na scenie zaprezentuje się również Andrzej Grabowski ze swoim programem artystycznym (godz. 17.30) i kabaret "Chyba” (godz. 16).
Wstęp jest wolny.