Ruszył nowoczesny zakład, który w ciągu roku przerobi 5 tys. ton owoców. Kosztował około 20 mln zł
– Zdecydowaliśmy się na właśnie taką lokalizację, bo to ekologiczne zagłębie. Nie ma tu przemysłu, teren jest bardzo czysty, a większość okolicznych rolników jest nastawiona na ekologiczną produkcję – tłumaczy Bogdan Bednarz, wiceprezes zarządu BioConcept-Gardenia.
Głównym dostawcą spółki jest Grupa Producencka BioFood Roztocze, do której należy setka ekologicznych rolników z Lubelskiego i Podkarpacia. – Nasza przetwórnia wyposażona jest w najnowocześniejsze urządzenia, a będzie przerabiać owoce wyprodukowane tradycyjnymi metodami. Na tym właśnie polega unikalność naszego projektu – mówi Grażyna Skupińska, prezes spółki.
Dzięki współpracy z grupą producencką połowę kosztów inwestycji (10 mln zł) pokryła Unia Europejska.
Cała inwestycja realizowana jest w dwóch etapach. Pierwszy obejmował budowę hali produkcyjnej i dwóch chłodni, które zostały oddane do użytku w lipcu. Do wiosny przyszłego roku, mają powstać dwie dodatkowe chłodnie.
– Dzięki temu zwiększy się moc produkcyjna zakładu z 5 do 8 tysięcy ton – informuje Bednarz. – Będziemy jedynym w Polsce zakładem, który może w pełni samodzielnie prowadzić działalność przetwórczo-produkcyjną – dodaje.
Obecnie BioConcept-Gardenia zatrudnia 90 pracowników. Po rozbudowie kompleksu pracę znajdzie tu kolejne 50 osób. W planach jest także rozszerzenie działalności o przetwórstwo warzyw. (PAP)