Pierwsza grupa uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w niedzielę wyleci do Włoch na straż. Wszystko to w ramach programu ERASMUS +.
– Pierwszy raz bierzemy udział w tym programie – przyznaje Anna Szcześniak, wicedyrektor Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, w skład którego wchodzi m.in. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. – Projekt, który napisaliśmy przeszedł pozytywną weryfikację. Dzięki temu młodzież z naszej szkoły odbędzie 3-tygodniowy staż we Włoszech, w Spoleto.
28 lutego z Polski wylatuje pierwsza grupa stażystów z Pszczelej Woli. – Są to uczniowie klasy II i III. W sumie 16 uczniów plus dwóch opiekunów – dodaje wicedyrektor Szcześniak. – Uczniowie odbędą straż w różnych zakładach gastronomicznych. Wcześniej mieli 60 godzin zajęć z języka włoskiego. Uczyli się w weekendy.
– Chciałbym mieć staż w pizzerii – mówi Wojciech Flis, jeden ze stażystów. – Chciałbym zdobyć nowe umiejętności. Nauczyć się robienia pizzy od Włochów to chyba lepiej trafić nie można.
– To będzie mój drugi wyjazd do Włoch. Kiedyś byłam w tym kraju na obozie, ale w innej części Włoch – przyznaje Weronika Kryska, kolejna ze stażystek. – Bardzo mi się w tym kraju podobało. Dlatego jak się tylko dowiedziałam o stażu to od razu się zgłosiłam. Liczę, że poznam tajniki kuchni włoskiej. To jedna z moich ulubionych.
Wszystkie koszty związane z udziałem w projekcie tj. kurs językowy, pedagogiczny i kulturowy, przelot, pobyt wraz z wyżywieniem, ubezpieczenie, koszty organizacji stażu są finansowane ze środków programu ERASMUS+.
Projekt, który realizuje szkoła jest dwuletni. – W przyszłym roku na podobny straż wyleci kolejna grupa 16 uczniów – zapowiada wicedyrektor Szcześniak. – Dla niektórych stażystów będzie to pierwszy wyjazd za granicę.