

To, ile firm cateringowych zdecyduje się powalczyć o takie zlecenie, okaże się 6 listopada – na te
150 osób ma posilić się podczas Wigilii Rady Miasta Lublin – tak wynika z dokumentacji przetargu na usługę cateringową ogłoszonego przez Biuro Rady Miasta. Dodajmy, że Lublin ma 31 miejskich radnych.

Dalej są cztery rodzaje ryb (po 60 porcji), trzy rodzaje śledzi (po 40 porcji), i cztery rodzaje sałatek (po 1,5 kg każdy), dwa kulebiaki, 1,5 kg kutii lub klusek z makiem, sos tatarski, sos chrzanowy i ćwikła oraz pieczywo.
Deserowa część menu obejmuje placek drożdżowy, struclę makową, piernik, rogaliki z makiem i sękacz. Każdego z wymienionych ciast musi być nie mniej, niż 1,5 kg. Do popicia będzie 120 porcji kompotu z suszu, 90 porcji soku (jabłkowy, pomarańczowy, z czarnej porzeczki), 70 porcji wody mineralnej oraz 100 porcji kawy i herbaty z dodatkami.
Nie tylko menu jest tak szczegółowo opisane. Barszcz nie może mieć mniej niż 75 stopni, a karp nie mniej, niż 63 stopnie. W grę wchodzi tylko porcelanowa lub ceramiczna zastawa, a na każdych 30 gości musi przypadać nie mniej, niż jedna osoba z obsługi kelnerskiej. Dania mają być serwowane w formie szwedzkiego stołu. Wykonawca ma zapewnić stoły bufetowe oraz stoły koktajlowe wraz z nakryciami w jednolitym kolorze "w ilości wystarczającej do wygodnego spożycia posiłków przez wskazaną przez zamawiającego liczbę 150 osób”.
To, ile firm cateringowych zdecyduje się powalczyć o takie zlecenie, okaże się 6 listopada – na ten dzień wyznaczono termin składania ofert. Wygrać ma ta z najniższą ceną.