Owoce granatu są esencją smaku Gruzji. Sok z granatu jest „skoncentrowanym życiem”. Gruzini dodają pestki granatu do sałatek, zup, szaszłyków i deserów. Z tej perspektywy tajemniczy owoc jest symbolem gruzińskiej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.
Festiwal startuje już we wtorek, 1 września. O godzinie 10 w Caffe Trybunalska Nana Kolbaia z Gruzji poprowadzi warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni najlepszych restauracji Lublina. Powtórka z udziałem dziennikarzy i blogerów o 18.
Od środy 2 września startuje akcja Moc Restauracji. Gruzińskie dania pojawią się w karcie restauracji Ivo Italian, Kardamon i The Olive (Hotel Ilan) oraz: Ulice Miasta, Czarcia Łapa, Old Pub, Paleta Smaków, 16 stołów, Hades Szeroka, Hotel Alter na Starym Mieście. Wypatrujcie na talerzach ziaren granatu, przynoszą szczęście. Granat pojawiał się w dziełach Homera, Rafaela, Szekspira i Chaucera, Cezanne’a - na festiwalu pojawi się w kulinarnych działach sztuki, takich jak na przykład haszlama, czanachi, chinkali, mcwadi.
Gruzińskie Miasteczko Smaku
Gruzińskie smaki będą na placu Łokietka. W środę, 2 września, o godzinie 12 przed ratuszem startuje Gruzińskie Miasteczko Smaku. Na straganach będą sery, wędliny, przyprawy, pierogi chinkali, soki, słynne gruzińskie lemoniady i wina. Tu ze swym grillem stanie Pavel Portoyan. Tu sprawdzicie, jak wypieka się chaczapuri. Gruzińska kuchnia pojawi się na scenie koncertowej na placu Po Farze.
Gruzińskimi przysmakami częstować będą lubelscy szefowie kuchni oraz uczestnicy telewizyjnych programów Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen.
Gruzja winem płynąca
Symbolem gruzińskiej kuchni, w której jedzenie splata się z toastem i dziękczynieniem Bogu za stworzenie świata, są obrazy Niko Pirosmaniego. Jadał i malował w restauracjach, za jedzenie płacił obrazami. Na obrazach stoły zastawione są suto. Na stole leżą granaty, arbuzy, mięso, chaczapuri, Gruzini wznoszą toasty rogami wypełnionymi winem. Gruzini zaczęli uprawiać winorośl 7 tysięcy lat przed naszą erą, dziś rośnie tam kilkaset odmian winorośli.
Gruzja winem płynąca także zagości na festiwalu. Będziecie mogli kupować i degustować najciekawsze wina od małym winiarzy. Te wina pojawią się także w kulinarnym spektaklu jemTeatru „Kirgiz schodzi z konia”. Dorota Otachel, szefowa kuchni w restauracji Old Pub, przygotowuje 7 dań polskiej kuchni, Paweł Woźniak z Krakowa 7 win gruzińskich. Premiera w środę, 2 września o 21 w restauracji Old Pub, zaproszenia do kupienia na miejscu w restauracji.
W raju je się churchkhela i tklapi Gruzińskie słodycze to osobny wątek w Gruzińskimi Miasteczku Smaku.
Bazary w Gruzji uginają się pod stosami churchkhela. To orzechy włoskie nawleczone na nitkę, zanurzone w zagęszczonym soku owocowym i suszone na wietrze. Stoły uginają się także od tklapi - to płachty wysuszonego soku owocowego zwijane w rulon. Tklapi robi się ze śliwek ałyczy, brzoskwini, moreli, morwy i innych owoców.
Słodycze będą ukoronowaniem gruzińskich smaków na Europejskim Festiwalu Smaku. Kto lubi, będzie mógł skosztować kieliszeczka czaczy, narodowego destylatu, który zażywany z umiarem, ponoć zapewnia długowieczność.
Jarmark Inspiracji
Tegoroczny Jarmark Inspiracji na Starym Mieście w Lublinie odbędzie się w dniach 2-6 września. Początek środę o godzinie 12.
Dzięki koncertom, wystawom i sztuce na Stare Miasto w Lublinie przyjeżdżają tysiące turystów z Polski, którzy są zainteresowani wysokiej jakości produktami sprzedawanymi na Jarmarku Inspiracji.
Najliczniejszą grupę wystawców Jarmarku stanowią producenci regionalnych specjałów z całej Polski oraz wielu krajów Europy. W tym markowych chlebów, wędlin i przetworów, piw, win, cydrów i nalewek, ziół i przypraw, tradycyjnie tłoczonych soków po miody z rodzinnych pasiek. Osobną grupę wystawców stanowią ci, którzy oferują gotowe potrawy: pierogi, zupy, dania z grilla, desery a nawet świeże ostrygi.
Dobra nalewko, zgłoś się
W sobotę, 5 września, o godzinie 14 w restauracji Old Pub rozpocznie się XXV jubileuszowy Ogólnopolski Turniej Nalewek. Pasjonaci nalewek z całej Polski przyjadą na zaproszenie Kresowej Akademii Smaku, która w 2003 roku zorganizowała I konkurs nalewek w Polsce przywracając wielką tradycję.
Dziś w Polsce odbywa się kilkadziesiąt konkursów na nalewki, ale ten w Lublinie jest najstarszy. W kapitule zasiadali m.in. prof. Jarosław Dumanowski, Krzysztof Cugowski, Krzesimir Dębski, Magda Gessler, Piotr Bikont, Hieronim Błażejak, Mirosław Hermaszewski, Małgorzata Kalicińska, Robert Makłowicz. W tym roku w kapitule zasiądą m.in. pisarka Małgorzata Kalicińska, Stan Borys, Hieronim Błażejak.
Jubileusz zobowiązuje. Kresowa Akademia Smaku postanowiła po raz pierwszy przyznać Grand Champion Polonia - Nalewce najlepszej z najlepszych w Polsce. Zdecydowanie zmieniają się także kryteria ocen. Będą bardziej precyzyjne. Każda z nalewek otrzyma metryczkę z oceną sędziów. Poza tym Kapituła przyzna I, II i III miejsce. Fundatorem nagród w konkursie jest Mirosława Gałan, kanclerz Business Centre Club, partnerem konkursu jest firma Multifrigo.
Zgłoszenia przez stronę: www.europejskifestiwalsmaku.pl
Smaki Lubelszczyzny
Do Jarmarku Inspiracji dołącza w tym roku Targ Rybny połączony z Jarmarkiem Slow Food. Zdrowe, naturalne produkty, świeże i wędzone ryby z Lubelszczyzny - to znajdziecie na placu Rybnym.
Nowością są Ogrody Zamkowe, wystawa i targ, które odbywać się będą na dziedzińcu lubelskiego zamku z ekspozycją krzewów i drzew, z owoców których powstają nalewki.
W tym roku festiwal promuje produkty sygnowane Marką Lubelskie. Nowością na scenie są pokazy w cyklu Trzy Krainy Smaku. Fantastyczną kuchnię Lubelszczyzny zaprezentują Lokalne Grupy Działania: Kraina wokół Lublina, Ziemia Biłgorajska i LGD Ziemi Kraśnickiej.
Ważna jest także promocja gospodarcza regionu. W cyklu Gospodarka ze smakiem, Smaki Lubelszczyzny pokażą restauracja Stary Młyn w Bełżycach, pensjonat Rozanna w Wąwolnicy i Sadyba Rozalin w Rozalinie.
Europejski Festiwal Smaku 2015 - program
WTOREK 1 WRZEŚNIA
10.00–13.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja) – Caffe Trybunalska
12.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ. Inauguracja wystawy ogrodniczej – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
13.00: Warsztaty nalewek zdrowotnych. Prowadzi Marek Dyrka, Mistrz Nalewek – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
14.00: Krzewy i drzewa na nalewki. Warsztat. Prowadzi Krzysztof Wrona – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
18.00–21.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla Vipów, dziennikarzy i blogerów. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja) – Caffe Trybunalska
ŚRODA 2 WRZEŚNIA
10.00–13.00: Warsztaty „Jem Ziemniak” dla szefów kuchni. Prowadzi Krzysztof Korolewicz, Europlant – Caffe Trybunalska
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
12.00–22.00: Jarmark Inspiracji. Inauguracja – Stare Miasto
16.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
17.00: Tomasz Dostatni OP, Duchowe wędrowanie – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
17.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
18.00: Gruzja magiczna. Wernisaż wystawy fotografii Magdaleny Konik. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Muzeum Lubelskie
18.30: Spacer wzruszeń. Moda i Ogrody. Małgorzata Sulisz & Atelier.historyczni – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
19.00: Salon Literacki. Czytanie gruzińskiego eposu „Rycerz w tygrysiej skórze” – restauracja Old Pub
20.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
21.00: jemTeatr. Premiera spektaklu „Kirgiz schodzi z konia” inspirowanego esejem Ryszarda Kapuścińskiego – restauracja Old Pub (płatne zaproszenia)
CZWARTEK 3 WRZEŚNIA
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji. – Stare Miasto
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL
16.00–18.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty nalewek. Prowadzi Hieronim Błażejak – Caffe Trybunalska
16.00–17.00: Oko w oko z ośmiornicą. Pokaz w wykonaniu Restauracji Kardamon, Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
17.00: Warsztaty fotografii otworkowej. Prowadzi Ryszard Karczmarski – klasztor oo. Dominikanów
17.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
18.00: Krym niedokończona podróż. Wernisaż wystawy fotografii Romana Krawczenki i Ryszarda Karczmarskiego – klasztor oo. Dominikanów
20.00: Mela Koteluk, Katie Melua. Główny koncert Europejskiego Festiwalu Smaku. Uroczyste otwarcie festiwalu – Arena Lublin (bilety na www.eventim.pl)
23.00: After Party po koncercie – Klub Plener
PIĄTEK 4 WRZEŚNIA
10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food. Inauguracja – plac Rybny
10.00–12.00: Tajemnice kuchni gruzińskiej. Warsztaty dla top szefów kuchni z Lublina i regionu. Prowadzi Giorgi Beżuaszwili (Gruzja) – Caffe Trybunalska
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
10.00–22.00 – Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
12.00–14.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty wyrobu cydru. Prowadzi Hieronim Błażejak − Caffe Trybunalska
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Restauracja Stary Młyn w Bełżycach – scena plac Po Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca. Spektakl Stowarzyszenia Teatralnego Badów wg Ilji Erenburga – sala widowiskowa Centrum Kultury (spektakl biletowany)
18.00: Wernisaż wystawy fotografii Atelier.historyczni „Ludzie Konopnicy. Folklor historyczną techniką ujęty” – kawiarnia Między Słowami
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Biłgorajska – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
18.00: Premiera festiwalowego piwa. Browar Piwne Podziemie – pub U Fotografa
19.00: Salon Literacki: Wieczór autorski Mariana Janusza Kawałko – restauracja Old Pub
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Izrael. Restauracja The Olive. Hotel Ilan – scena plac Po Farze
19.30 - Latające talerze. Pokazy finalistów kulinarnych programów telewizyjnych. Plac Po Farze. 20.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – scena plac Po Farze
21.00: Koncert zespołu A-Wa (Izrael) – scena plac Po Farze
22.00: Suliko. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
23.00: Noc toastów gruzińskich z udziałem Zumba Georgian etno-folk – restauracja Old Pub
SOBOTA 5 WRZEŚNIA
10.00 –22.00 : Targ Rybny & Slow Food –plac Rybny
10.00 –22.00: Gruzińskie Mia steczko Smaku, plac Łokietka
10.00 –2 2.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00 –18.0 0: Lubelscy mieszczanie obrazami z pr zeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Mias ta. Atelier.historyczni – plac Po Far ze 6
10.00 –15.00: Akademia Odkryć Fotografic znych Maksa Skrzeczkowskiego. Wystawy, gość specjalny, pokaz – Centrum Kultury
w Lublinie.
10.0 0–18.00: Ogrody Zamkowe. Wys tawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelsk ie
12.00 –14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
14.0 0: Teatr Nalewek. Jubileuszowy XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek. Obrady kapituły z udziałem Art ystów Nalewek – restauracja O ld Pub
14.00: Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia: „Ali Baba i czterech rozbójników” – plac Po Farze
14.30 - 17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
15.00–16.30: DJ-e Miksują. Pierwsze w Polsce pokazy kulinarne najlepszych didżejów z Polski. Prowadzi Piotr Tyczyński – scena plac Po Farze
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Pensjonat Rozanna – scena plac Po Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Kraina wokół Lublina – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Ukraina – scena plac Po Farze
15.00–23.00: Akademia Odkryć Fotograficznych Maksa Skrzeczkowskiego. Plener na festiwalu – Stare Miasto
19.30: „Latające talerze”. Pokazy finalistów kulinarnych programów telewizyjnych – plac Po Farze.
20.00: Ogłoszenie wyników jubileuszowego XXV Turnieju Nalewek – scena plac Po Farze
20.00: Koncert zespołu Rokiczanka (Polska) – scena plac Po Farze
21.00: Koncert zespołu Haydamaky (Ukraina) – scena plac Po Farze
22.00: Projekt Haydamaky & Rokiczanka (Ukraina Polska) – scena plac Po Farze
23.00: Noc Nalewek z zespołem Haydamaky & Rokiczanka – restauracja Old Pub
NIEDZIELA 6 WRZEŚNIA
10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food – plac Rybny
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle
ujęci, za pomocą fotografii
XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.
historyczni – plac Po Farze 6
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00: 40 urodziny Ivo Violante, benefis kulinarny – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
12.00–14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
14.00: Wędrowny Teatr Lalek
Małe Mi z Wrocławia: „Ali Baba i czterech rozbójników”
– plac Po Farze
14.30-17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
15.00–16.30: „Jem Ziemniak”. Pokazy kulinarne lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Sadyba Rozalin – scena plac Po Farze
17.00: Wernisaż wystawy ambrotypów Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci. Atelier.historyczni – róg Grodzkiej Ku Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Kraśnicka – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
19.00: Salon literacki: Czytanie eseju Ryszarda Kapuścińskiego: „Kirgiz schodzi z konia” – restauracja Old Pub
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Macedonia – scena plac Po Farze
19.30: Latające talerze. Pokazy finalistów kulinarnych programów telewizyjnych. Plac Po Farze.
20.00: Džambo Aguševi Orchestra (Macedonia). Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku – scena plac Po Farze
WTOREK 8 WRZEŚNIA
19.00: Debata Dwóch Ambon. Smak i kolor krzyża. Prowadzi o. Tomasz Dostatni – Bazylika oo. Dominikanów
20.00: Duchowe After Party 7. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku – klasztor oo. Dominikanów
Moc koncertów
Gruzja, Izrael, Ukraina i Macedonia. To muzyczne kierunki 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Wszystkie koncerty są bezpłatne i odbędą się na placu Po Farze
Start w piątek, 4 września. O godzinie 20 na scenę wyjdzie Zumba Georgian etno-folk. Zumba powstała w Tbilisi (Gruzja) w 1995 roku. Jej założycielami byli dwaj kuzyni Gija Bezuaszwili i Zaza Korinteli. W krótkim czasie stali się jednym z najpopularniejszych zespołów w Gruzji. Wiele ich ulicznych happeningów i akcji z pogranicza muzyk i performace’u rozpędzała milicja i służby specjalne, które w końcu zmusiły muzyków do opuszczenia kraju.
W 2001 roku Gija i Zaza nagrali płytę „Project Union”, po czym Zaza wrócił do Tbilisi. W sierpniu 2003 roku Gjia nagrał płytę „O’dia Doe” a na koniec 2009 roku płytę „Zumba-Marani”. W ostatnich latach zespół zagrał na Festiwalu Transkaukazja (2005, 2007) w Tbilisi, uczestniczył w programie „Podróże z żartem” (TVP 2, 2007). Zumba grała też na żywo w Polskie Radio Kraków (2006) i w Trójce (2007).
Gija to prawdziwy multiinstrumentalista: flet poprzeczny, klarnet, panduri, salamuri i gitara. W repertuarze Zumby są tbiliskie i ludowe pieśni gruzińskie ubrane w inne muzyczne szaty. Piękne melodie, akustyczny instrumentarium i dźwięki brzmiące Wschodem.
A-Wa (Izrael)
W piątek o godzinie 21 na scenę wyjdzie zespół A-Wa z Izraela. Ich najnowszy teledysk „Habib Galbi” przekroczył milion odsłon. A-Wa to najnowszy i najgorętszy zespół muzyki oriental/hebrew/arabic z Izraela. Trzy doskonałe wokalistki z towarzyszeniem muzyki elektronicznej. Czyżby następcy niedoścignionego Balkan Beat Box?
Dziewczyny z Izraela wystąpią w Polsce po raz pierwszy. To ukłon organizatorów w kierunku wielokulturowej przeszłości Lublina, w którym Miasto Żydowskie współistniało z Miastem Chrześcijańskim.
Projekt Haydamaky & Rokiczanka (Ukraina Polska)
Haydamaky to wyrobiona w Europie marka, będąca towarem eksportowym Ukrainy. Tysiące klubów, setki plenerów, dziesiątki dużych festiwali. Eksplozja rocka, z niewielką domieszką reggae i trochę większą ludowych melodii z różnych zakątków Ukrainy, czyli koktajl muzyki, która nie pozwala słuchaczom ustać w miejscu.
Zespół właśnie rozpoczął kolejną muzyczną przygodę, która nie będzie łatwa, ale będzie za to wyjątkowa. Tym razem ich dźwięki muszą zgrać się z cudownie ludowymi głosami i instrumentami folkowego objawienia Lubelszczyzny: zespołu Rokiczanka.
Haydamaky & Rokiczanka to nowy projekt Europejskiego Festiwalu Smaku, 3 premierowe piosenki, wspólny koncert, ogień i woda, żar. Koncert rozpocznie się w sobotę o 20.
Džambo Aguševi Orchestra (Macedonia) Jeden z najlepszych trębaczy na świecie, zapraszany na seminaria i festiwale na całym globie: Dzambo Agusev wystąpi w Lublinie. Jego dęta orkiestra z Macedonii to świeży powiew bałkańskiej muzyki.
Finałowy koncert Europejskiego Festiwalu Smaku rozpocznie się w niedzielę o godzinie 20.
Fotografia
Już w środę, 2 września, o 18 w Muzeum Lubelskim odbędzie się wernisaż wystawy fotografii Magdaleny Konik „Gruzja Magiczna”.
W czwartek o godzinie 18 w klasztorze Dominikanów otwarcie wystawy „Krym niedokończona podróż”. Swoje prace pokazują Roman Krawczenko i Ryszard Karczmarski.
W piątek o 18 w kawiarni Między Słowami wernisaż wystawy „Ludzie Konopnicy. Folklor historyczną techniką ujęty”. To wspólny projekt Małgorzaty Sulisz i Atelier.historyczni. W sobotę od 10 do 15 w Centrum Kultury: Akademia Odkryć Fotograficznych.
A w niedzielę o godzinie 17 na rogu Grodzkiej i ulicy Ku Farze wernisaż wystawy ambrotypów „Lubelscy mieszczanie obrazami przeszłości na szkle ujęci” Atelier.historyczni.
Teatr
W piątek, 4 września, o godzinie 18 w Sali Widowiskowej Centrum Kultury zobaczycie nowy spektakl Piotra Bikonta i Stowarzyszenia Teatralnego Badów „Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca”. Przed rokiem na spektakl Bikonta o św. Franciszku nie weszła połowa widzów. Zabrakło miejsc.
Zainteresowanie Lejzorkiem jest ogromne: w kasie Centrum Kultury jeszcze są bilety: tel.: 81 466 61 40.
W sobotę i niedzielę (5-6 września) o 14 na placu po Farze Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia zaprasza dzieci na wspaniałe przedstawienie o Alibabie i rozbójnikach.
Wzruszenia
W środę, 3 września, o godzinie 17 na dziedzińcu Muzeum Lubelskiego, w żywych dekoracjach Ogrodów Zamkowych (wystawa ogrodnicza i targ, codziennie od wtorku do niedzieli przez cały dzień) Wędrowne Duchowanie z o. Tomaszem Dostatnim.
W tle będzie trwał projekt „Niko Piromani: Podróż w czasie” - grupa Malarki z Konopnicy zabiera was do wehikułu czasu. W roli Pirosmaniego: Grzegorz Józefczuk.
O godzinie 18.30 zamku rozpocznie się „Spacer wzruszeń. Moda i ogrody”, projekt Małgorzaty Sulisz i Atelier.historyczni.
Latające talerze
Bruksela, Charleroi, Dublin, Glasgow, Doncaster Sheffield, Sztokholm, Londyn Luton, Frankfurt, Londyn Stansted, Oslo – tam latamy z Portu Lotniczego Lublin. Latające talerze to projekt kulinarny, wchodzący w skład akcji Moc Restauracji.
Podczas tegorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w 10 wybranych restauracjach znajdą się dania pochodzące z krajów, do których możemy polecieć z Lublina.
Finaliści najlepszych telewizyjnych programów kulinarnych opracują własne przepisy na te dania, a na Scenie Smaku na placu Po Farze zobaczymy ich w akcji podczas specjalnych pokazów kulinarnych.