Ferie w w naszym województwie wciąż trwają, więc mali miłośnicy gotowania znaleźli coś dla siebie. Do 25 lutego w Szwedzkim Stole w Skende odbywa się Akademia Gotowania czyli seria warsztatów kulinarnych, które prowadzą profesjonalni kucharze.
Każdego dnia od poniedziałku do piątku dzieci uczą się samodzielnie przygotowywać zdrowe potrawy wegetariańskie. Organizatorzy chcą przez to promować zdrowe odżywianie i skłonić dzieci do jedzenia warzyw.
– Wczoraj robiliśmy granole czekoladowe, jabłuszka z cynamonem, a dziś pankejki, zdrowe batony i wszystko wyszło pyszne – mówi Lenka. – Przyszliśmy tutaj, aby Lena spróbowała swoich sił w kuchni, gdyż bardzo lubi eksperymentować – dodaje pani Iza Malinowska, mama Leny. – Dzieci są bardzo zadowolone. Nauczyły się robić tartelinki, krakersy z dodatkami oliwek, pomidorków i serem kozim, A my, mamy, podglądamy i degustujemy – zauważa Karolina Berngut, mama Hani.
Prowadząca warsztaty Mariia Yasynetska wspiera młodych kucharzy, zdradza sztuki kulinarne, i nadzoruje bezpieczeństwo w kuchni. Jak sama mówi, dzieci które przychodzą są bardzo różne, często nie odróżniają warzyw, nie umieją posługiwać się obieraczką. – Moim celem jest nauka przez zabawę tak, aby każdemu wyszło pięknie i smacznie – dodaje.