Woleńskie kartoflaki z soczewicą to setna potrawa wpisana na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z tej okazji na uroczystej gali w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie spotkali się wczoraj twórcy naszych regionalnych przysmaków.
– Dbałość o tradycję kultury jest dziś niezmiernie ważna. Cieszę się, że zabiegacie o to, żeby tradycyjne receptury nigdy nie zaginęły. Jesteście Herosami – chwalił twórców marszałek województwa Krzysztof Hetman.
Setną potrawą wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych są woleńskie kartoflaki z soczewicą. – Robiła je moja matka. Wspólnie z innymi gospodyniami. Kartoflaki robi się z ciasta z surowych i gotowanych ziemniaków, nadziewa soczewicą, kaszą lub serem. Maści skwarkami lub je z tzw. macaniem. "Macanka” to ser wymieszany z mlekiem i śmietaną – wyjaśnia Andrzej Kosek, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Woli Osowińskiej (pow. radzyński).
Pod względem liczby produktów regionalnych na ministerialnej liście zajmujemy 4 miejsce w Polsce. Prowadzi woj. pomorskie (134 produkty), na drugim miejscu jest woj. śląskie (130), na trzecim – podkarpackie (111). Za rok mamy być na pierwszym miejscu. – Zrobimy drugą setkę – mówi Janusz Malinowski, kierownik Oddziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który poprowadził wczorajszą galę.