W sobotę, 18 maja, o 13 już po raz drugi wystartuje w Lublinie Szkoła Nalewek. Przyjadą Mistrzowie Polskich Nalewek, żeby podzielić się swoją wiedzą i recepturami. Będzie turniej nalewek, spotkanie z kucharzem króla Belgii i pokaz gotowania kwiatów.
– Po raz drugi uruchamiamy w Lublinie Szkołę Nalewek Tradycyjnych, bo tu zaczął się ich renesans – mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku, który opowie o karafkach jako dziełach sztuki.
Zajęcia rozpoczną się w sobotę, 18 maja, o 13. Dziewięć wykładów z historii nalewek, podstaw sztuki ich wytwarzania, historii sztuki i zdrowotnych właściwości owoców pozwoli zdobyć minimum wiedzy o sztuce wyrabiania nalewek.
O 17.30 ze "studentami” spotka się Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli, który w kuchni używa kwiatów i nalewek. Na zakończenie zajęć odbędzie się degustacja kresowych potraw i nalewek.
Dodatkową atrakcją będzie specjalny "Wieczór z nalewkami”, który o 19 rozpocznie się w restauracji "Ulice Miasta”. Będzie można spróbować 9 nalewek Zbigniewa Sierszuły i 9 specjalnie dobranych potraw.
Także w sobotę, 18 maja, o 15 przy Dworcowej 11 odbędzie się kolejny już majowy turniej nalewek. W tym roku odbywa się pod hasłem "Mistrzowie i uczniowie”. Swoje nalewki wystawią ci, którzy mają na swoim koncie wiele zwycięstw w polskich turniejach oraz ci, którzy zaczynają przygodę z nalewkami.
W niedzielę, 19 maja, o 13 rozpoczną się otwarte Warsztaty Sztukmistrzów Nalewek. Zobaczycie pokaz robienia nalewki, będzie można spotkać się z wykładowcami Szkoły Nalewek Tradycyjnych i poprosić o konsultacje.
O 15.30 rozpocznie się pokaz gotowania potraw z kwiatów w wykonaniu Agnieszki Filiks, szefowej kuchni restauracji "Siwy Dym” połączony z degustacją.
Gdzie i kiedy
Miejsce: Targi Lublina S.A., ul. Dworcowa 11. Zapisy do szkoły nalewek, informacje o turnieju, zgłoszenia: Marta Pazura, tel. kom. 603 995 967