Zdjęcia szpitalnych posiłków przesłał nam jeden z naszych Czytelników. Porcje są skromne: dwie kromki chleba, masło, dwa plasterki taniej wędliny i ćwiartka pomidora albo szczypiorek i łyżeczka sera białego.O komentarz poprosiliśmy dietetyka.
– Posiłki powinny być znacznie bardziej zbilansowane. Przede wszystkim powinno być więcej warzyw. Dodatek białkowy w postaci plastra wędliny i skromnej porcji twarożku to stanowczo za mało – mówi Ewa Czekirda, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Lublinie. – Pieczywo też powinno być lepszej jakości. To bardzo ważne, bo kobieta przed porodem i tuż po potrzebuje posiłków bogatych w składniki odżywcze.
Co na to szpital?
- Przesłane zdjęcia w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację miejsca, w którym zostały wykonane, trudno więc przyjąć jednoznacznie, że to posiłek podany w naszej placówce - komentuje