
Zajmują się przetwórstwem mleka, hodują drób i króliki oraz wytwarzają wędliny. Poznaliśmy laureatów konkursu „Ekolubelskie 2020”.

Konkurs zorganizowany przez urząd marszałkowski ma promować rolników i przetwórców prowadzących certyfikowaną produkcję ekologiczną.
– Aktualnie na terenie województwa lubelskiego funkcjonuje ponad 1600 gospodarstw ekologicznych, a około 400 kolejnych przestawia się na działania „eko”. Jest to zatem rosnący sektor produkcji rolnej w naszym regionie – przypomina urząd marszałkowski.
W czwartek odbyła się gala finałowa konkursu.
Wyniki konkursu „Ekolubelskie 2020”
- I miejsce. Robert Janowski, powiat chełmski (prowadzi gospodarstwo ekologiczne, zajmuje się przetwórstwem mleka ekologicznego).
- II miejsce. Robert Goch, powiat łęczyński (uprawia ziemniaki, orzech włoski, borówki, maliny; prowadzi hodowle królików, kur, gęsi, indyków).
- III miejsce. Krystian Podoba, powiat tomaszowski (producent tradycyjnych wędlin - wędzonek, kiełbas, podrobów).
