Pasta do zębów zawierająca specjalne enzymy zabezpieczające przed pojawieniem się próchnicy? Opisane przez nas odkrycie lubelskich naukowców ma coraz większe szanse na trafienie do powszechnego użytku. Właśnie rozpoczęły się badania kliniczne w Klinice Stomatologii Akademii Medycznej.
Wtedy też, prawdopodobnie, biotechnolodzy rozpoczną współpracę z firmą farmaceutyczną. A chętnych jest wielu, bo też stawka jest wysoka. – Prowadzimy rozmowy z kilkoma. Ale zależy mi, aby produkcją zajęła się firma z Lubelszczyzny. Mam nadzieję, że tak właśnie się stanie – dodaje prof. Szczodrak.
– Zastosowanie enzymu jest ogromne. Można by produkować pasty do zębów, gumy do żucia czy płyny do protez zębowych – mówi Dominika Maj, tegoroczna absolwentka biotechnologii UMCS, która na temat mutanazy pisała pracę magisterską.
Prace nad enzymem trwają w Zakładzie Mikrobiologii Przemysłowej Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi UMCS od siedmiu lat. (am)