![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![(fot. Tomasz Makowski)](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2016/2016-09/edc901c2717e30e90646af0434bdf042.jpg)
W Poznaniu rozpoczęły się dzisiaj Targi "Smaki Regionów". Na stoisku przygotowanym przez Urząd Marszałkowski w Lublinie prezentują się wytwórcy m.in. z Wojciechowa, Mikołajówki i Lubartowa.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Wśród wystawianych producków są - soki, cydr, ocet winny i szparagi Ireny i Grzegorza Maryniowskich (firma Biogrim) z Wojciechowa, roztoczańskie wędliny z firmy Wasąg z Hedwiżyna, syropy i mieszanki ziołowe Tymiankowego Smaku Fajsławic, powidła, nektary i cydr Małgorzaty i Tomasza Solisów z Mikołajówki, miody pitne z Apisu, makowiec lubartowski Marii Siej z Lubartowa, pieczywo z piekarni Marcina Juryckiego ze Starej Wsi i zioła firmy Krautex z Łopiennika Górnego, a przede wszystkim cebularz lubelski i nasze pyszna jabłka.
Podczas targów aż pięciu wytwórców z naszego regionu zostanie uhonorowanych statuetką "Perły" dla najlepszych produktów regionalnych. Tegorocznych laureatów poznamy jutro.
Przy organizacji stoiska współpracowali także lubelski oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego.